Sami Haapakoski. Kuin raivo härkä, tahi ainakin innokas Mulli


Sami Haapakoski on Mankisen Antin ohella ehkä yksi niitä kiipeilijöitä, joista kulkee kanssakiipeilijöiden suussa monen monta tarinaa, ellei jopa legendaa. Sain ilon haastella herran kanssa pidemmän tovin ja ainakin yksi legenda pitää paikkansa, Sami on useimmiten erittäin viihdyttävää seuraa. Tässä jutussa keskitytään pääasiassa kiipeilyyn ja urheiluun liittyviin legendoihin ja tarinoihin, jos haluatte muihin varmistuksia niin nykäiskää miekkosta hihasta. 

Vuoden Släbi "Two Pitches", 7B. @Sami Romppainen

Kuka on Sami Haapakoski?
34 vuotta, Oulusta kotoisin. Perusoptimisti. Kiipeilyn harrastusvuosia 16 vuotta, eli aloittelin 19-vuotiaana. Nykyään asustelen Oulu-Helsinki akselilla, pääkaupunkiseudulla on tullut vietettyä 9- vuotta. Helsingissä näin pitkään on optimistia pitänyt kiinni hyvä kiipeily, vielä mukavampi kiipeilyseura ja erinomaiset treenimahdollisuudet. Oulun suuntaan takaisin vetää taas esim. Simon uudet upeat kiipeilymestat ja perhe, sekä ystävät. 

Paino/ Pituus/ Apinaindeksi?
76kg/ 179cm (jos ei ole tullut lisää)/11cm.

Vetelit aikoinaan puolitosissaan yhden käden leukoja, mihin tulokseen enkka jäi?
11 meni parhaimmillaan, mutta kädet ei tahtonu oikein kestää. Kakkosen tein yhdellä kädellä joskus 20 kilon käsipainon kanssa. Tämä kokeilu saattoi johtua osaltaan siitä, että punttisalilla tuli joku miekkonen aukomaan päätään ja sanoi, että helppoahan sinun on kun olet nuin laiha. Tulistuin hiukan ja nykäisin tällöin yhden käden leuan tuon käsipainon kanssa. Tokaisin sen jälkeen tuolle miekkoselle, että et varmaan itsekään paina paljon yli 95 kiloa, joten anna palaa perästä.

Kun on voimaa, sitä pitää käyttää. Melankolia 7B+, campus. @Sami Romppainen

Aloitit kiipeilyharrastuksen ilmeisimminkin Lehiksen (Jani Lehtolan) kanssa Oulussa. Mistä ihmeestä idea?
Se on kyllä itse asiassa aika pitkä tarina. Olin ihan pikkupoikana tosi liekeissä kaikkeen kiipeilyyn ja rimpuilimme kaikissa ympäristön puissakin. Isä joskus yhytti meidät varmaan 15 metriä korkeista puista, joissa loikimme puusta puuhun. Katsominen varmaan hiukka hirvitti ja isä ilmoitti mut köysikiipeilykurssille. Tykkäsin siitä kyllä kovasti, mutta silloin se ei vielä imaissut kuitenkaan mukaansa, vaan jatkoin kiipeilyä puissa.

Vähän alle parikymppisenä törmäsin jossain juhlissa siskon kummiin, joka harrasti kiipeilyä aktiivisemmin. Pääsinkin hänen ohjaamanaan kokeiluretkelle Puokkarille. Ankea mestahan se oli jo silloin. Törmäsin kuitenkin poikkaria kränkkäävään Lehtolaan, joka oli silloin harrastanut jo vuoden verran. Siinä seinällä oli sellaisia disciotteita, jotka oli tuohon aikaan muotia. Olin Myyty! Tuon jälkeen jouduin inttiin, mutta intin jälkeen rupesimme harrastamaan ihan oikeasti tosissaan. Ryhdyimme käymään Niemiselissä aina kun mahdollista ja perustimme hiukan Puokkaria vähemmän kämäisen Caven Janin, Annusen, Erkin, Ilkan ja Jarnon kanssa. Se sitten jalostui squash-hallin isompaan tilaan ja treenaaminen alkoi olla ihan oikeasti mahdollista.

Harrastitko kiipeilyä ennen bodausta? Muistelen, että kun tulitte Janin kanssa käymään ekaa kertaa kisoissa Etelä-Suomessa, niin naureskelitte partaanne kun porukka näytti ihan kukkakepeille. Missä vaiheessa realisoitui se, että kiipeily ei ole ihan pelkästään voimaa, vai onko se?
Ei myö Janin kanssa koskaan bodausmielessä punttia kolisteltu, vaan tykättiin painoharjoittelusta oheistreeninä. Kummallakin oli tuossa touhussa omat vahvuusalueensa ja puntin ryskääminen kulki treenissä mukana varmaan palttia rallaa kolmisen vuotta. Kyllähän myö hiukan naureskeltiin Etelä-Suomen harrastajille, kun ne näytti ihan muikunruodoille. Ekoissa kisoissa ei tosin kyllä tuolla puntin treenaamisellakaan tullut hirveän kovia suorituksia. Oulussa kun ei ollut ketään jo pitkään treenanneita kiipeilijöitä, niin treeni meni sellaisella ”Try and Error” –metodeilla. Tuli siis testattua melko lailla kaikki mahdolliset osa-alueet joita ei kannata treenaamisessa tehdä.

Kuitenkin halu päästä reittejä ylös oli niin kova, että hakkasin päätä seinään (tai kiveen) niin pitkään, että se viimein meni. Pyrin olemaan välittämättä myös lämpötilasta ja siitä, että reitti saattoi olla hiukka märkäkin. Yritin vain kovempaa. (toimituksen huomio klassisista Haapakoski sanonnoista: Jos se ote on märkä, niin purista kovempaa). Siitä saattoi olla jopa apua tekniikkaankin, kun esimerkiksi jalkojen käyttöä piti miettiä aika lailla tarkemmin otteiden ollessa märkiä. Hulluahan se toisaalta oli, kun loukkaantumisriski oli varmaan koko ajan aika lailla korkea…


Alkuun ilmeisesti kiipesitte pelkästään köydellä (Niemiselissä) ja lähinnä naureskelitte boulderoinnille. Se sitten ilmeisesti imaisi kuitenkin mukaansa Vaasan myötä. Mitkä on voimasuhteet nykyään köyseilyn ja boulderoinnin välillä? Et kai ole vielä aloittanut parjaamaasi jääkiipeilyä?
Kyllä, juurikin noin. Niemiseliin ajettiin välillä yötä myötenkin ja mentiin sitten samoilla silmillä aamuksi töihin/ kouluun. Sittemmin aloitin opinnot Vaasassa, jotka kestivät 5 ja puoli vuotta ja kiipeily olisi varmaan loppunut ilman boulderointia. Treeniolosuhteetkin oli hiukka haastavat. Mielikuvitusta joutui käyttämään ihan v***ti, jos halusi treenata jotain tiettyä osa-aluetta. Sormivoimillehan boulderointi teki kuitenkin hyvää. Boulderointiin on helppo ajautua, kun se on laiskan miehen harrastus. Kypärällekin se on aika paljon helpompaa, kun bouldereita on niin paljon helpompi yrkkäillä. Köysikiipeilyssä tykkään nykyään enemmän saittaamisesta, kuin redpointtaamisesta. Kova redpointtaaminen on päälle aika rankkaa puuhaa, kun saatat tippua samasta kohdasta 20m korkealla kerta toisensa jälkeen. Ei ole vielä niin tylsää ollut, että jääkiipeilyä olisin alkanut harrastamaan. Kuutti on kyllä houkutellut, mutta en ole vielä nöyrtynyt. Leukojahan voi vetää vaikka cavellakin. Onneksi kiipeily on on niin monipuolinen  harrastus, että jokainen voi valita oman osa-alueensa jota haluaa tehdä.

Highball boulderointia Kuopiossa. @Sami Romppainen

 Sun voimasuoritteista kuulee hurjia tarinoita, varmistetaan pitääkö edes osa paikkaansa. Meneekö Beastmaker 2000 alalistassa (siis reunasta) yhden käden leuka? Jatkoa siihen, meneekö se kolmen sormen openina?
Kyllä siitä on tullut leuka, jos toinenkin 2014 syksyllä kiskaistua. Olin silloin aika hyvässä kunnossa. Ei sentään kolmen sormen openina, mutta ihan normaalisti. Siinä listasta leuka on itse asiassa helpompi vetää, kuin roikkua. Vedon ajan paine pysyy listaan paremmin. Siitä isommasta nivelen keskilistastahan leukoja vetelee/ roikkuu helpommin. Siitä otteesta taisin vetää ykkösen yhdellä kädellä 12,5kg lisäpainolla.

Minkä näet itse merkittävimmäksi lahjakkuusominaisuudeksesi (Voima, taito, peräänantamattomuus…)
Kyllä se meikäläisen syömähammas on tuo peräänantamattomuus ;-). 90% kiipeilystä lähtee päästä, sen ainakin olen itse tullut todenneeksi. Huonona fyysisenä päivänäkin kypärä voi pelastaa suorituksen, mutta harvoin hyvä kondis korvaa sitä, että kuuppa ei pysy mukana tekemisessä.

Teillä on Janin kanssa aikamoinen hegemonia ja yhteinen tapa prosessoida reittejä päästämällä välillä ylimääräisiä höyryjä suht. voimallisesti ulos (Katso alla oleva video). Auttaako se suoriutumiseen/ lisääkö keskittymistä?
Tuo äriseminen kertoo meikäläiselle usein turhautumisesta, mutta monesti myös into ja tsemppi purkautuu ulos kunnon karjumisena. Näin vanhemmiten sitä alkaa olla niin väsyksissä oravanpyörän jäljiltä, että ei oikein jaksa karjuakaan. Kunnon lataukset ja puhinat taitaa nykyään purkautuakin vain lomareissuilla… Lehtolalle nuorempana saattoi tulla joskus tsemppausmielessä karjaistua että ”P***le jos et yritä kunnolla, niin en varmistakaan”.


Tuohon intensiivisen keskittymiseen liittyen tuli lukijalta seuraavanlainen kysymys: Miten ihmeessä sulta ei hajoa paikat, vaikka teet treenit aina sata lasissa?
Näin vanhemmiten on joutunut pohtimaan treenaamista aika lailla järkevämmäksi ja kuuntelemaan kroppaa. Jos ekan tunnin jälkeen ei kone lähde aukeamaan, niin sille päivälle joutuu suunnitelmaa tekemään muutoksia. Lihashuollon merkitys on myös aika lailla tärkeämpää ja jokapäiväinen venyttely on enemmän pakko, kuin sattuma. Nykyään tulee tehtyä enemmän lihashuoltoa, kuin treeniä :-).

Edelliseen kysymykseen paikkojen hajoamiseen liittyen kuulin, että olit saanut olkapään oireiluun hiljattain apua jäsenkorjaajalta. Toimiko se oikeasti/ mitä siinä tehtiin?
Olkapää alkoi oikuttelemaan jo viime syksynä ja meni talven aikana koko ajan vaan pahemmaksi. Tammi-helmikuussa se leipoikin sitten kokonaan kiinni. Kävin vaikka millä tohtorilla, kunnes tuo kaveri hoksasi, että solisluu oli väärässä asennossa. Olkanivel ei siis päässyt liikkumaan kunnolla ja siitä johtuen sillä kädellä ei ollut voinut vetää kunnolla. Niitä tuhoja nyt yritetään sitten korjailla pikku hiljaa. Kun toinen käsi ei toiminut kunnolla, niin tuli kompensoitua tekemistä toisella kädellä ja siitä seurasi hiukka lisäoireita.

Jäsenkorjaaja pyöritteli kättä aikansa ja solisluu muljahti paikalleen ilman murjomista. Se on ollut sen jälkeen parempi, mutta muut vaivat, kuten golfkyynärpää tarvitsevat vielä aika lailla lisäjumppaa, jotta esimerkiksi kunnon voimatreeniä pääsee tekemään. Mutta aikaahan tässä on, joten ei hätää. Syksyksi kuntoon.

7 Veljestä, tuolloin 8A+, Nurmijärvi. @Jani Lehtola

Sata lasissa tekemiseen liittyen, pitääkö huhu sormen hajoamisesta Globalistilla paikkansa (napsahtamisen jälkeen vielä alas toppimanttelista)?
Kyllä tämäkin tarina on totta. Tokan muuvin aikana, jossa vedetään kanttiin kuului sormesta napsahdus ja tuntui kipua ja tajusin sormen menneen sököksi. Päätös kiipeilyn jatkamisesta tapahtui kuitenkin sekunnin murto-osassa, kun tajusin että en pääse sillä sormella enää kyseistä muuvia uudelleen lähiaikoina. Kiipesin reitin toppiin saakka, mutta toppimanttelissa sormi kuitenkin petti, kun gastonista ei voinutkaan krimpata ja openina sitä muuvia ei pystynyt tekemään, kun sormet petti alta. Joten topista tultiin sitten alas. Kysseinen napsahdus kävi vuosi sitten keväällä ja sen jälkeen siellä on tullut pari kertaa käytyä ihmettelemässä.

Onko sulla ollu idoleita kiipeilyn saralla?
Pikkupoikana Gullich oli aika inspiroiva kaveri. Sittemmin on tullut arvostettua kiipeilijöitä, jotka avaavat reittejä. Sekin on siis muuttunut siihen suuntaan, että arvostaa tuota työn määrää pelkän suorituskyvyn sijaan.

Onko sulla treeniohjelma jota seuraat, vai kiipeätkö vaan fiilispohjalta?
Jos suinkin on terveenä, niin peruskunto pitää saada hyvälle tasolle, jotta on mahdollista saada huippukunto kestämään mahdollisimman pitkään. Eli siinä on siinä mielessä selkeä struktuuri. Tarkempi jaksotus liittyy oleellisesti sitten siihen, millainen reissu tai kisa on esimerkiksi tulossa. Määrää pitää jaksaa tehdä peruskuntokaudella. Tuo jakso on myös anteeksiantava, kun treenin ei tarvitse aina kulkea, vaan pitääkin olla väsynyt. Kuntoa piikatessa sitten pudotetaan määrää ja treenataan lyhyempiä, kovia treenejä.

Treenin jälkeen. Rage Against the Machine, 8a. @Jani Lehtola


Miten yhden käden leukoja kannattaa treenata?
Tästä voisi kirjoittaa kirjan. Siihen ei oikeastaan ole yhtä geneeristä ohjetta, vaan tämä kuten kiipeilytreenikin liittyy yksilön vahvuuksiin. Kiipeilyynhän yhden käden leuoista ei ole juurikaan hyötyä, joten kannattaa mieluummin käyttää se aika kiipeilyyn. Itse tykkäsin tuosta leukojen vetelystä aikanaan niin paljon, että halusin sitä tehdä. Tuotto-Panos suhde ei ole tuossa hommassa vaan kiipeilyä silmällä pitäen ihan kohdillaan.

Itsellä oli tangossa 1m ja 25cm slingit, joista sai tarvittaessa otettua hiukan apuja. Niistä kevyesti avitellen ensin sarjoja. Kun kymmenkunta alkaa mennä metrin slingistä ihan kevyesti avittaen, pitäisi ykkösen mennä ilman. Kun ykkönen menee, niin seuraavat kolme menee helposti ja sitten on kehitys hitaampaa. Painotan edelleen kuitenkin, että tuo aika kannattaa käyttää mieluummin vaikka otelaudassa…

Pari sun ensinousua/ toistoa on jääneet itselle erityisesti mieleen. Miten esim. Unbreakable 8B Nurmijärvellä aukesi?
Olin kiivennyt juuri 7Veljestä ja katselin sitä kiveä eri puolilta uuden projektin toivossa. Tuo Paholaisen (7C) istumalähtö oli ilmeinen, mutta ei siinä meinannut kannikka irrota maasta. Se eka muuvi on sen verran toivottoman tuntuinen, että vaikka siinä oli yksi jos toinen istuskellut aikoinaan, ei kukaan ollut vissiin ihan tosissaan alkanut sitä työstämään. Meikäläinen on taas kerran niin jästipää, että menin istumaan siihen alle hiukka useammin. Hoksasin aika nopeasti, että se tarvii kyllä viileän kelin. Gullstenin Andyn kanssa sitä sitten alettiin syksyllä hakkaamaan puolitosissaan. Sainkin sen ekan muuvin tehtyä, mutta räpiköin lopun. Uudelleen en silloin syksyllä enää sitä muuvia sitten saanutkaan tehtyä. Keväällä se kruksi tuntui hiukkasen helpommalta fontsun reissun jäljiltä. Sainkin sen ekan muuvin tehtyä pari kertaa, mutta jatko ei onnistunut. Kun viimein sain alun tehtyä, päätin, että ”J******a en voi enää täältä topista tippua” Onneksi sen voikin runtata ja pääsin ylös.

Kieli keskellä suuta kruksikin voi aueta...@Paavo Ikonen

 Eka muuvi onkin ihmeellinen. Vasen käsi krimpissä ja oikea underissa, vasen jalka huukissa. Samaan aikaan periaatteessa vedetään ja työnnetään. Kannikan ylös saamiseksi tarvii aika paljon tahtoa. Olenkin pohtinut, että se on ”Uskovaismuuvi”, joten Ilellä on pakko olla vahva usko ;-). Kun kannikka viimein on tarpeeksi korkealla läväytetään vasen käsi siihen Paholaisen alkusloupperiin. Se on kyllä aika erikoinen, suosittelen kokeilemaan.


Entä Armoton 8B+ Mylliksellä.
Kai sitäkin varmaan kaikki oli käynyt kokeilemassa. Looginenhan linja reitti on. Itsekin olin sitä kohtaa kalliosta katsellut ja pohtinut, että onpahan hänkissä hieno underi. Mulla oli varmaan joskus aika tylsää ja rupesin työstämään sitä sellaisella tosi hankalalla betalla. Muuvit meni jotenkuten, mutta ei oikein tuntunut siltä, että niitä voisi linkkailla. Toisen kerran testailtiin sitä Janin kanssa yhteistyössä. Jani yrkkäsi sitä ihan eri tavalla, kuin olin aiemmin pohtinut. Kun katsoi sivusta, niin se tapa näyttikin aika fiksulle. Vasen ranne meni kuitenkin myöhemmillä kerroilla sököksi ja linkkaaminen ei onnistunut kevään viileillä.  Kesän aikana sitä joutui vain muuvittelemaan ja hermottelemaan yksittäisiä muuveja lihasmuistiin. Syksyllä olo tuntui vahvemmalle ja ajattelin, että tämä on pakko kiivetä. Etusormessa oli lähetyspäivänä aivan jäätävä kraateri edellispäivien kiipeilyistä, ja jouduinkin aluksi teippaamaan sen sormen oikein paksulti. No eihän siitä teippitullon kanssa tullut mitään ja ajattelin, että teippi pois ja tahtoa peliin. Kaivoin pakolla sen kraaterin siihen kruksikrimppiin ja puristin niin P***leesti. Tuolla kertaa itsensä tsemppaaminen vaati todellakin tahtoa. Sormen paraneminen kestikin kaksi viikkoa. Mieli oli silläkin kertaa kroppaa vahvempi. Tämänkin reitin kohdalla ensinousun tekeminen oli hankala prosessi, mutta äärimmäisen palkitseva. Lehtolan Janin videoklippi todistaa yhden hienoista kruksimuuveista.


Mites Jedi Mindtrix? Työstelitte sitä ilmeisesti Janin kanssa aika lailla, kun se oli vielä projekti ja sitten ruotsikset sniikkasi ensinousun. Jäikö kaivelemaan, vai onko se vaan hieno reitti, johon oli mukava tehdä toistonousu?
Joo, hiottiin Janin kanssa muuvit 2005 syksyllä kohdilleen. Jani kokeili sitä niillä betoilla 2006 vuoden kesänä ja ruotsikset kuvasi betan kyseisenä syksynä ja totesivat, että beta on helkutin toimiva. Martin kiipesikin sitten ensinousun seuraavana keväänä 2007 ja minä toistin 3 viikkoa sen perästä. En päässyt tekemään ensinousua, koska olin Vaasassa opiskelemassa ja 2006 vuoden kesätöissä. Toistonousu kuitenkin lämmittää mieltä vaikka myönnettäköön olis se FA ollut mukavampi. Janilla reitti oli harmittavan lähellä jo vuonna 2006, mutta FA:n tekemättä jääminen taisi aiheuttaa suoranaista pääkipua. Turha kuitenkaan valittaa, kun en päässyt aiemmin paikalle. Reittihän on tosi hieno, varsinkin sillä lennokkaalla dynotyylillä.

Jedi Mindtrixin, 8b toistolla Niemiselissä. @Paavo Ikonen

Mitkä muut ensinousut on jääneet erityisesti mieleen?
Ensinousuhan on aina sellainen löytämisen prosessi, joten ei sieltä moni nouse erityisesti esille. Nykyään osa kiipeily prosessista menee hiukka hukkaan, kun on kaiken maailman betavideot, joissa ratkaisu on jo ratkaistu. Vanha termi ”Boulderproblem” voisikin nykyään olla ”Bouldersolved”, mutta tähänkin voi todeta, että kehitys kehittyy.


Hienoja reittejä Suomessa?

  • Kära Dagbok, 8b. Superhienot muuvit ja hieno reitti. Senkin puoleen reitti jäi mieleen, että olin hiukka motivaatiomontussa ja jouduin treenaamaan itseni ”kuolleista” takaisin eloon. Palo kiipeilyyn tuli takaisin.
  • Sulttaani, 8a+. Sama juttu, tosi makeat muuvit. Se on myös Nummen reiteistä niin selkeä Linja. Isoja muuveja isoilla pinnoilla.

Hienoja reittejä Ulkomailla?
Ei varmaan erikseen nouse jotkut tietyt reitit mieleen, vaan hienot kokemukset enemmänkin reissujen kokonaisuuksia, joissa ei pelkät hienot reitit ole se oleellinen osa, vaan myös seura yms.

Sami omimmillaan. 7B ensinousulla hyvässä seurassa. @Jani Lehtola

Teidän kiipeilyreissujen illanvietoista on aika hurjia tarinoita. Pitääkö niistä edes puolet paikkaansa ja mikä on itselle mieleenpainuvin retki?
Täysillä on tullut elettyä ja täysillä mentyä. Enemmän nuo hupsutteluhommat ja ”After Climbsit” painottuu nuoruuteen. Noistakaan kokemuksista en vaihtaisi mitään pois, sillä onhan en muistoja elämän arkussa. Jos joku tornihuhu kaipaa vahvistusta, niin sitä voi tulla kysäisemään, kun nähdään.

Oletko kuullut itse sanontaa ”Tuosta sua ei pelasta Haapakosken Samikaan”, kun joku on joutumassa liriin?
Ei ollut tullut kuultua, mutta onneksi on tullut selvittyä monesta kiipelistä.

Vapaa sana
Kun kiipeily puraisee, niin se vie mukanaan kokonaan. Kannattaa pitää mielessä se, että jos haluaa kehittyä, niin kannattaa kiivetä mahdollisimman paljon. ”Kiipeily parhaimmillaan on liikettä, ei vetämistä”.


Päätämme haastattelun lukijapalautteesta saamaamme ajatelmaan ”Kysymykseen mitä ottaisin mukaan autiosaarelle moni valitsisi varmasti Haapakosken Samin. Sillä asenteella selviytyy mistä vaan”.  Samin jatko ”Elämästä selviää asenteella”.




Share on Google Plus

About minaattori

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 kommenttia :