Osmo Aspi Hämärän rajamailla

Osmo Aspi voitaneen laskea yhdeksi pohjoisemman Suomen tummimmista hevossukuisista kiipeilyn harrastajista. En kuitenkaan ennättänyt haastatella kaveria vielä tähän teemaan liittyen, vaan soittelin kaverille kotimatkalla Sisu-Bouldereista. Syynä tähän oli Osmon jäätävä lähetys Lehtolan Janin Luohua-klassikkoon Edge of Darkness 8B. Tuolla reitillä kansankynttilä siirsi itsensä uudelle kirjaimelle.

Osmo hämärän rajamailla.

Moi, ja huikeat onnittelut Edge of Darknesista. Mikä meininki, menikö reitti helposti?

Moro ja kiitokset. Lyhyesti, Ei. Seisomalähtöä, eli Fat Hippoa 8A tuli työstettyä joitain vuosia ja koko linja taisi viedä joitain vuosia lisää. Se on Antti niin, että jos täällä Oulun suunnalla haluaa kiivetä jotain itselleen uutta, saa ekojen vuosien jälkeen nähdä jonkin verran aikaa ja kyyneleitä, jotta seuraava reitti menee :-).

Treenasitko reittiä varten talvella jotenkin spesifisti, vai mistä tuli tarvittava muutos?

En tehnyt mitään tarkkaan suunniteltua treeniä, vaan kiipesin samalla tavalla kuin ennenkin. Viime vuodet kunto on noussut tasaisesti joka vuosi, joten olin suhteellisen varma, että reitti menee kunhan jaksaa talven ajan jumpata.

Edge of Darknesin 8B työstelyä aiemmin keväällä. 


Mikä sulle osoittautui tällä reitillä kruksiksi?

Keli. Reitti on niin keliriippuvainen, että kelin oli oltava lähetykseen täydellinen. Jos aurinko pääsi lällittämään kantin slouppereihin käytännössä yhtään, piti yrkät jättää käytännössä väliin. Edes kylmä keli ei silloin pelasta, sillä kivi lämpiää joka tapauksessa liikaa. Forecaa tulikin seurattua aika lailla tarkkaan. Toki kävin välillä kokeilemassa reittiä iltaisin, jolloin auringon laskiessa tuli noin puolen tunnin sääikkuna ennen kosteuden laskeutumista. Lisäksi tuli testattua myös alppilähtöjä ennen auringon nousua, mutta silloin oli vaan muuten liika jumissa.

Parhaaksi mahdollisuudeksi osoittautui forecan yhden pisaran ennuste, sillä pilvisellä ennustuksella oli usein liika aurinkoista :-). Joka tapauksessa aika monta turhaakin ajelua kivelle tuli tehtyä.

Pitikö kysyä ensinousijalta vinkkejä?

Kyllä. Janilta tuli mahtavaa betaa ja yhdessä sitä pähkittiin kropan ja käsien asentoja lähes viivoittimen tarkkuudella (uskon tämän pitävän paikkansa ihan oikeastikin). Varsinkin kruksisloupin mätsissä on jokaiselle sormelle oma kiteensä, jolle pitää osua tietyllä tavalla. Tuo mätsi onkin aika raskas ja jos sen saa tehtyä, on suht hyvä mahdollisuus läväyttää vika pitkä muuvi ja lähettää koko komeus.

Mitä seuraavaksi mielessä? Ladamiehen Real Assis?

Taidan keskittyä hetkeksi aikaa paukuttelemaan henkseleitä ;-). Luohualla on vielä pari helpompaa kiipeämättä, kun tuota tuli projektoitua sen verran pitkään. Ladamiehen Real Assista on tullut kokeiltua ja vaikka tekisi mieli kiusata Jania, sillä että se on menossa, niin en taida valehdella. Se on aika vaikea... Olen kesäksi muuttamassa lomailemaan Savoon ja sehän onkin ilmeisesti kiipeilyn Ghetto Suomessa!

Kyllä, Tervetuloa!


Edge of Darkness from Osmo Aspi on Vimeo.
Share on Google Plus

About minaattori

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 kommenttia :