Sami Koponen ja Syncro 8c+!

Sami Koponen, suomikiipeilyn hymypoika, siirsi itsensä uusille numeroille ja kiipesi eilen oman nousunsa Suomen vaikeimpaan köysireittiin Syncro 8c+. Kun haastelin voimanpesän kanssa Västervikin kuuluisan kevätretken jälkeen, asetti hän itselleen kesän ajaksi kaksi tavoitetta: Kärä Dagbok 8b ja Syncro 8c+. Sanansa mittainen mies!
Sanalla Sami loikkasi aika pieneen joukkoon suomalaisia kiipeilyn harrastajia, jotka ovat kyseiselle numeroluvulle nousseet. Syncron kiivenneiden lisäksi listalla ei taida olla kuin Nalle Hukkataival.

Syncro 8c+ @Henkka Suihkonen

Moro ja onnittelut! Mitenkäs paljon lähetys otti miehestä mittaa?
Kiitti. Kyllähän sen kanssa sai tehdä töitä ihan tosissaan. Sekosin hiukan laskuissa, mutta noin 10-12 sessiota sitä tuli työstettyä. Viimeisillä parilla sessiolla olin kyllä jo ihan varma, että se menee. Suurimmaksi ongelmaksi nousikin ihme kyllä sormien jäätyminen.

Sormien jäätyminen? Täällä ei keli ainakaan ole ihan niin vilakkaa ollut...
Joo, en tarkoita että olisi kylmä, vaan sormista karkaa tunto kun joutuu niin intensiivisesti krimppaamaan ilman kunnon lepoa pitkän aikaa. Eilen oli itse asiassa aika yllättävänkin lämmintä ja kosteaa, mutta ekaa kertaa sormet ei sitten jäätynykään. (samaisesta probleemasta voi lukea esim. Martin Kellerin loistavasta blogista miehen työstettyä omaa projektiaan 11 vuotta. Linkki)


"Bouldery sequences with minimal rests in between. Felt good to put this one to rest!!" Sami Koponen, 27crags.com

Mites prosessi eteni?
Alkuun muistelin ekoilla sessioilla muuvit taas kuntoon ja samalla kiipesin muita reittejä Nummessa treenimielessä. Pamulla oli hyvä visio siitä, että kun Nummisuutari 8a menee lämppärinä yhteen pötköön, niin silloin Syncrokin taittuu :-). Syncro on siitä mukava työstettävä, että reitintekijä on suunnitellut kokonaisuuden hyvin reitin helpottuessa fyysisesti loppua kohden (pumppu kuitenkin tasapainottaa tunnetta toisin päin). Vaikein osa on ihan alussa, kun lähdetään rampilta hänkille. Siinä on varmaan noin 7C paikkeilla oleva paukkuboulderi, jossa on aika erikoinen underigaston-muuvi. Seuraava boulder on hiukkasen helpompi, ehkä noin 7B, mutta jatkaa edelleen voimallisella tyylillä. Hänkin vika boulder on ehkä n. 7A+ ja sitten ollaankin lipalla. Siitä seuraa kompressiotyylinen n. 7A boulder, josta tipuin yrkissä varmaan useimmin. Vika boulder kuullostaa aika triviaalilta, kun se ei varmaan ole kuin 6C. Siellä on kuitenkin yksi muuvi, jota ei vain voi tehdä pumpussa. Monella reitillä voi vikat 15 muuvia vääntää runttaamalla, mutta tuota ei.

Työstön ajalta @Pyry Karjalainen
Viime perjantaina pääsin eka kertaa Nummisuutarin lämppärinä ja olin varma, että nyt se menee. Lämppäilin vielä perinteisen kaavan mukaan Syncron vikat kolme pultinväliä ja lähdin yritykseen, joka päätyi vikaan muuviin. Mutta sehän on vain hyvää treeniä. Hienon reitin kiipeäminen menee melkein hukkaan, jos sen kiipee liian nopeasti. Yrkkäilin vielä lauantainakin, mutta ei oikein tullu mitään. Pidinkin sitten pari päivää kokonaan taukoa ja tiistaina kävin tekemässä kevyen bouldertreenin Salmiksessa.

Keskiviikkona kun tultiin kalliolle, keli tuntui tosi saippuaiselle. Nummisuutarikaan ei mennyt yhteen pötköön, vaan tuntui tosi liukkaalle. Jatkoin kuitenkin lämpät loppuun ja laskeuduin vaihtamaan jalkaan shortsit, sekä odottelin sormien viilenemistä. Tämän jälkeen lähetin reitin. Itse asiassa tuntui tosi helpolle... Lähetyksestä sisuuntuneena kiipesin vielä Nummisuutarinkin, jottei se jää hampaankoloon. Ei ihan mennyt ilman polvijamia, kun kädet kastui alkuhalkeamassa...

Pakollinen pullistelukuva nuoresta Adoniksesta @Henkka Suihkonen
Mitäs seuraavaksi?
Kansannousuun Mustiksessa pitäisi yrittää käydä tekemässä toistonousu, kun se näyttää niin hienolle. Nummessa olisi myös vielä Estrella ja Tornado Direct tikkaamatta. Myös Suihkosen Henkan pulttaamaa projektia pitäisi ennättää käydä testaamassa ja Markuksen kanssa ollaan puhuttu, että elokuussa voisi käydä kiipeämässä Oman Planeetan Olhiksella. Myös trädi kiinnostaisi tulevaisuudessa aika kovasti, kun Purasen Jossu haasteli niin hyvät markkinapuheet Sagittariuksesta ja Hiidenkirnusta.

9a?
Ehdottomasti on tulevaisuuden tavoitteena. Ehkä eniten kiinnostaisi käydä testaamassa lyhyempiä voimakestävyysreittejä Frankenjurassa, kun sellainen kiipeily kiinnostaa tasaisia kestävyyspaukutteluja enemmän. 

Action Directe?
Kai se on aina ollut siellä tavoiteosastolla. Jos yrittäisi päästä tikkaamaan jotain hiukkasen helpompaa ensin tuolla Jurassa ja samalla treenaisi kotona kovaa. Joskus parin vuoden päästä voisi sitten käydä testaamassa siihen muuveja, jonka jälkeen treenais talven spesifisti yhden ja kahden sormen pokettivoimaa ja keväällä voisi mennä kuukaudeksi sinne ja kiipeisi sen pois ;-).

Samia sponsoroi: BOULDERTEHDASShare on Google Plus

About minaattori

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 kommenttia :