Osmo Aspi, kesäkelien keisari

Osmo Aspi treenasi talven kuin pöstöpää ja lähetti heti kevään alkupuolella Lehtolan Janin Luohua-testpiecen nimeltään Edge of Darkness, 8B. Samoihin aikoihin herra pohti, että hyö tulevat vaimon kanssa Savoon kesäksi ja olisi kiva kiivetä jotain. Nyt miekkonen on ehtinyt nauttia Keskisen Suomen lämmöstä pari-kolme viikkoa ja jotain kiipeilyäkin lomapäivien sisältöön kuulunut. Osmo laitteli pari päivää sitten liitteenä olevan videotallenteen internettiin ja en malttanut olla hiukan tarkentamatta Jyvässeudun kiipeilykokemusten tarkempaa antia.Kesähessu Jyskylässä from Osmo Aspi on Vimeo.

Moro. Kiipeily on ilmeisesti kulkenut aika lailla mukavasti, vaikka kelit eivät ole superkiprakoita olleetkaan. Mikä on ollut päällisin puolin meininki?
Huippuahan täällä on ollut kapuilla. Kun 100km säteeltä löytyy kiivettävää vaikka miten paljon, ei voi oikein valittaa. Toisaalta kun alkuloma tuli kytättyä kelejä aika lailla ja panostettua yöviileiden vuoksi myös alppilähtöihin, niin nyt on jopa ihan hauskaa, kun keli on yölläkin lämmin ja voi hyvällä omatunnolla nukkua hiukan pidempään. Toisaalta ei myös tarvitse sorminahkojen vuoksi käyttää astioita pestessä välttämättä kumihanskoja ja saunassakin voi ottaa vaikka kahdet löylyt nahan pehmenemisen uhallakin...

Tikkilista on aika vakuuttava (joillekin se voisi olla unelma vaikka koko kiipeilyuran ajaksi). Tarkennetaanpa fiiliksiä joidenkin reittien osalta. Superklassikot Forte 8A ja Nakit ja Muusi 7C+?
Kummatkin oli kyllä hienoja. Forte on kaksikosta suoraviivaisempi ja siinä on niin hyvät jalitsutkin, että se on jopa hieman sisäkiipeilytyylinen. Nakit ja Muusi taasen huomattavasti tarkempi ja teknisempi ja sen muuveja piti pohtia enemmän. Kumpikin meni aika mukavasti ja ne sopi mun kiipeilytyylille hyvin. Sanoisin, että Forte on raskaampi, mutta Nakit ja Muusi on hankalampi kiivetä. Jälkimmäinen meni tokalla kokonaisyrkällä, kun olin testaillut eka muuvit hyvin. Se on sen verran korkea, että piti funtsia pädien sijoittelu aika tarkkaan, kun olin itsekseen liikenteessä.

Kaukon Jyrkin avaama Kuntorasti 8A? Kuriositeettinä Jyrkiltä propsit, kun kiipesit reitin alkuperäisellä betalla lähtien molemmilla käsillä pinchistä...
Tykkäsin tosi paljon. Aika matala reitti, mutta kiipeää erittäin hyvin. Pinchi oli mulle luontevin aloitus, varsinkin kun oli aika soijainen keli. Kelin hikisyys pisti pohtimaan kaikki mahdolliset betaniksit käyttöön. Alussahan oikea jalka on heel&toe huukissa ja ekan muuvin jälkeen virittelin vasurillekin samanlaisen. Kolmanteen muuviinkin löytyi vielä kaupantekijäisiksi toehuukki, joten palapelin kokoaminen oli valmis.

Ilkka Unkuri kiipeämässä Kuntorastia. Erinomainen kuva @Marko Kauko

Entäpäs Romppaisen Samin Hips Don´t Lie 8A (vai valehtelevatko ne kuitenkin)? Sami taisi reitin avattuaan sanoa, että nimeen on kirjoitettu Osmo Aspi. Pitikö paikkansa?
Taisi se jossain määrin pitää :-) Reitti sopi mulle kyllä hyvin, kun se on sellaista venkoilua ja vääntelyä. Samin alkuperäinen sekvenssi ei onnistunut, kun oli niin lämmin lähmerö keli. Sitä oikean käden otetta, johon Sami tekee eka muuvin ei voinut oikein käyttää ollenkaan. Vasemmalla kädellä taas pystyi ottamaan listan ja krimppaamaan sen, niin hommat muuttui heti helpommaksi. Hieno reitti tämäkin.

Entäpä Fyysikko 8B. Voiko sitä verrata Edge of Darknesiin?
En lähtisi hirveästi vertailemaan, mutta totuuden nimissä voi sanoa, että siirtovaikutuksesta oli varmasti hyötyä. Kun oli keväällä hakkuuttanut EOD:tä ihan jonkin verran, oli samankaltaiselle reitille aika mukava hypätä.

Ensinousija Nytorp esittelemässä Fyysikon massiivisia krimppejä. @Jyrki Kauko

Erona on selkeästi se, että Edge of Darknesilla ei ole oikein virhemarginaalia, koska siinä tahtoo pudota heti. Fyysikolla taasen on siinä mielessä selkeämmät otteet, että pieniä virheitä voi tehdä, mutta toisaalta se taasen on kokonaisuutena raskaampi. Ehkä vähän sama juttu kuin Säynätsalon reiteillä, Fyysikko on raskaampi, mutta Edge of Darkness on vaikeampi kiivetä. Fyysikon työstä otti nelisen sessiota ja sitä varten piti reitillä olla jo aamuviileillä seitsemän maissa.

Oletko kapuillut muutakin?
Kyllä. Olen yrittänyt ottaa kaiken irti, kun kiivettävää on niin paljon. 28.7:lta tuli kiivettyä melko lailla kaikki helpommatkin, kun ne on niin hienoja. Nyt voisi kiivetä myös köydelläkin, kun keli on hiukka lämpimämpää.


Lähdetkö mukaan trädittelemään?
Vaikka sinnekin, kaikki käy :-)


Share on Google Plus

About minaattori

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 kommenttia :