Desert Island Climbs: Jarkko Linkosuonio #1 Riverbed


Jarkko Linkosuonio on ilo toivottaa mukaan jakamaan omat autiosaarireittinsä ja tarinat niiden takana. Jarkon viimeiset vuodet ovat olleet eräänlaista vuoristorataa terveydellisten haasteiden kanssa ja viime vuonna olikin aivan huippua, kun nuorukainen pääsi taas mukaan lähetysjunaan. Toivotaan, että tuo juna vie tänäkin vuonna. Mutta annetaanpa Herralle itselleen vuoro esitellä Riverbed 8B.


"Reitin hienous koostuu yleensä mooveista, linjan selkeydestä sekä ulkonäöstä. Itselle kuitenkin yksi merkittävimpiä asioita on koko työstöprosessi ja oma suhde reittiin. Omasta mielestäni reitti usein vaan hienonee, kun siitä tulee tarpeeksi henkilökohtainen. ...ainakin sitten kun se pääsee.

Henkilökohtaisella tarkoitan sitä, kun olet mätkähtänyt pari kertaa kruxin jälkeen alas, tai movet on muuten vaan paketissa ja pahimmassa tapauksessa aika hengittää niskaan (esim. sää, reissun vika päivä, talvi yms). Itsellä reitit menee ainakin todella syvälle tunteisiin. Kun on projekti, niin siitä tulee ykkösprioriteetti elämässä. Lepopäivinä mietit vaan reittiä, kattelet säätiedotuksia ja hinkkaat betavideoita. Nukkumaan mennessä movet pyörii päässä ja mietit typeriä virheitä, kuinka feilasit topista jne. Reitille on pakko päästä takaisin heti kun on palautunut, tai sää on hyvää. Projektointi on henkisesti todella raskasta, mutta samalla se on myös parasta kiipeilyssä. Ja se fiilis, kun reitin lopulta pääsee, on varmaan monelle syy miksi tätä tekee.

Itse ajattelin kirjoittaa nyt ensimmäisenä tästä megaklassikosta, jota pidetään varmasti yhtenä maailman hienoimmista reiteistä. En sano, että reitti olisi hienoin jonka olen omasta mielestä kiivennyt. Itseasiassa se poikkeaa aika paljonkin mun mukavuusalueelta, mutta kyseessä on silti tosi hieno reitti! Reitti on esteettisesti hieno, linjana täydellinen, kivenlaatu mahtavaa, sekä todella hienot movet. Kaiken lisäksi se sijaitsee kauniin kirkkaan joen varressa. Kyseessä siis tottakai ”The Riverbed” ja se sijaitsee missäs muuallakaan, kun Sveitsin upeassa Magic Woodissa.


Jarkko huukkailemassa Riverbedillä.

Itselle reitti on siinä mielessä jo henkilökohtainen, että kyseessä on mun ensimmäinen 8B:n boulderi. Taisi olla myös ensimmäinen ja ainoa 8B, jota olin tohon mennessä koittanut. Reitti on Dave Grahamin ensinousema ja sitä olikin tullut fiilesteltyä Dosage 3:sta. Reitti on pitkä kattokantti, jossa on noin 25 movea + jalan siirrot ja toppaus.

Oli kesä 2009, kun saavuttiin meidän puolen vuoden reissun ensimmäiseen kohteeseen, eli Magic Woodiin. Tätä aikaa olin 18-vuotias pojankloppi. Sillon katselin Riverbediä vaan kaukaa, enkä ikinä edes uskonut, että mulla olisi mitään mahkuja. Reitti on kaikkea muuta, kuin mun tyylinen. Pitkä ja paljon hookkeja, sekä lopussa vielä kruxi. Omia vahvuuksia on kuitenkin muutaman moven reitit ja todella vaikeat movet. Hookata en osaa lainkaan ja kestävyyskin on aika heikko.

Kesäkuussa en koskenutkaan Riverbediin ja heinäkuu oltiin Ranskassa köysittelemässä. Elokuussa palattiin Magiciin. Muutaman kiipeilypäivän päätteeksi käytiin vähän hiplailemassa Riverbedin yksittäisiä mooveja. Aluksi loppukruxi tuntui tosi vaikealta, mutta jossain vaiheessa se vaan loksahti paikoilleen. Kyseessä tosi nihkeä toehookki move, joka on ihan rehellinen coremove. Keskikruxissa (swingin otto) ei ollu mitään ongelmaa. Silti ajatus loppukruxista 20 moven jälkeen tuntui mahdottomalta. Koitin kiivetä reitin ekasta tai tokasta kanttimovesta loppuun ja se menikin ekalla. Siltikään ei tullut mieleen koittaa reittiä alusta... Ajattelin vaan, että se on kuitenkin niin pumppaava...


Riverbed


Elokuussa en palannut enään Riverbedille ja syyskuu köysiteltiinkin Espanjassa.

Lokakuussa palattiin taas Magiciin. Sää oli kuitenkin niin huonoa, että aika nopeasti vaihdettiin maisema Ticinoon ja jäätiin sinne asustelemaan. Tässä vaiheessa (vasta) aloin kuitenkin miettimään, että olisikohan se Riverbed sittenkin mahollinen? En ollut kokeillut sitä alkua ollenkaan, joten en osannut sanoa kuinka vaikea se on. Sää Magicissa näytti huonolta, mutta päätin uhrata yhden päivän heti, kun sää näytti mahdolliselta.

Yhtenä marraskuisena päivänä sääikkuna aukesi ja lähdettiin Huhtikorven Kuutin kanssa katsomaan olisiko Magicissa kuivaa, kun Kuutillakin oli toinen projekti mielessä. Kyseessä oli yksi reissun viimeisimmistä päivistä ja säätiedotuksen mukaan myös viimeinen mahdollisesti kiivettävä päivä Magcicissa, koska illaksi oli luvattu lumisadetta.

Kun päästiin perille ilma oli kuivaa ja kylmää. Lämpöä ehkä +2- +5 astetta ja aurinko paistoi mukavasti. Sää oli kuin morsian. Kaiken lisäksi reitti oli täysin kuiva!

Mentiin suoraan Riverbedille ja lämppäsin sen mooveilla. Nyt koitin alkua myös ekaa kertaa. Kävi ilmi, että kyseessä oli vaan 6C-7A:n linkuppi siihen kohtaan, josta olin kiivennyt sen kesällä loppuun. Hohho, olisi varmaan sillon pitänyt kiivetä se pois. Sillä sekunnilla tiesin, että täähän menee. Mutta siitähän ne paineet alkoikin, nimittäin meneekö tänään? Kyseessä oli kuitenkin reissun vika tsäänssi kiivetä Magicissa, sekä edessä maaginen eka 8B.

Ekalla yrkällä tipuin reitin puolivälissä jo ennen kruxeja, kun sekoilin betan kanssa ja tulin alas. Reitissä on niin paljon mooveja ja erilaisia jalan siirtoja, että siinä on paljon muistettavaa, eikä ole varaa tehdä virheitä. Seuraava yrkkä oli lähellä, aivan liian lähellä. Pääsin molempien kruxien ohi ja tipuin reitin toka vikasta movesta!! Olin aika pumpussa, enkä tuntenut sormia, kun ne oli niin jäässä.

Tässä vaiheessa otin pitemmän breikin ja mentiin Kuutin projektille Deepthroatille, joka olisi myös Kuutin eka 8B. Hetken työstämisen jälkeen Kuutti sai kiivetty ensimmäisen 8B:nsä! Woah!

Sitten palattiin Riverbedille. Olin aika hermona, koska tiesin, että en varmaan jaksaisi enään uutta yrkkää tämän jälkeen. Reitti on kuitenkin niin pitkä ja väsyttävä. Otin kolmannen yrkän, mutta heel hookki lipesi jo ennen kruxeja. Pidin pikku breikin ja otin neljännen yrkän alusta ja sain kuin sainkin pidettyä paketin kasassa ja kiivettyä ensimmäisen 8B:n! Yllättävän helposti se menikin.

Tän jälkeen mentiin vielä hetkeksi Pura Vidalle, joka oli silloin vielä 8B, nykyään vissiin 8A+. En ollut sitä aikasemmin koittanut ja olin aika lähellä kiivetä senkin samalla, mutta mokasin yhden jalan siirron pari kertaa ja olin liian väsynyt. Takaisin autolle käveltäessä oli aika onnekas olo, kun mentiin Riverbedin ohi ja se oli aivan märkä! Topissa olleet lumet oli alkanut sulaa ja kastelleet reitin."

Huikee päivä! 2 jätkää ja 2 ekaa 8B:tä.


Jarkkoa sponsoroivat:


Herra kirjoittelee myös suosittua blogia osoitteessa: http://jarkkolinkosuonio.blogspot.fi
Share on Google Plus

About minaattori

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 kommenttia :