Anthony Gullsten: Ei ihan niin Musta Hevonen

Anthony "Andy" Gullsten käväisi Venhon Anssin kanssa keväisessä Espanjassa, tarkemmin Siuranassa parin viikon retkellä. Sain nuorukaisen kiinni pieneksi hetkeksi ennen seuraavaa retkeä vielä keväisempään Fontainebleauhun. Kovien reittianalyysien ohella itselle merkittäväksi seikaksi haastattelussa nousi se, että Andyn kaltainen maailmantason huippukiipeilijä kärsii esim. reissaamiseen liittyvissä haasteissa samankaltaisista seikoista kuin me normi toppahousutkin.


Siuranan keväinen Massiivi @Andy Gullsten


Moi ja kiitokset jo valmiiksi, kun kaivoit kiireisestä aikataulusta hetken haastatteluun. Miten retki Siuranaan meni?
Tyytyväinen olen reissuun kokonaisuutena. Tarkoituksena oli kuitenkin päästä taas tunnustelemaan miltä ulko kiipeily tuntuu. Vaikka treenais miten paljon muovilla, niin itsellä vaatii jonkin verran saada rentous mukaan ulkokiipeilyyn. Tulee ehkä hiukan ylipuristettua ja osaa muuveista lähtee tekemään ylistaattisesti. Parin viikon reissuun sain kuitenkin kiivettyä omasta mielestä hyvin ja varsinkin tosi hienoja reittejä.

Kahden viikon retkelle aika mukava tikkilista (Chocolate Caliente 8c+, Directa Cornualles 8c, 2x30 8c ja Tony Arbonesin klassikko jo Masters of Stoneista Mr Cheki 8b+). Mitä mieltä reiteistä? Ainakin 2x30 menee El Patin uljaimmalla hänkillä ja on varsin hienon näköinen linja.
Nuo kaikki oli aika makeita reittejä. Mukavaa oli tietyllä tavalla myös se, että kaikki olivat enemmän tai vähemmän erilaisia. Chocolate Caliente on n. 15 metrinen reitti, jossa on alkuosa aika bouldertyylistä, joten sopi mulle aika hyvin. Se menikin mukavasti tokalla yrkällä. Directa Cornualles on uudempi hiukkasen enemmän voimakestävyystyylinen paukuttelu ja 2x30 onkin El Patin korkeimmalla  hänkillä sijaitseva uljas n. 40 metrinen linja. Vaikeus siinäkin tulee kuitenkin alkuosan 20 metristä.
Mr. Cheki oli hienoa kiipeilyä ja siinä pääsee tekemään klassisen ristiinvedon juurikin tuosta Masters of Stone leffasta tutulla tyylillä.

Pari 8a+ flashiä. Yrititkö flässätä noita 8bemareita (Migranya ja Umpah Pah)?
Nuo flashit (La Cara que no Miente ja Gigolo) meni ihan mukavasti, mutta joutui niissä puristamaan ihan kunnolla. Migranyaa koitin saitata, mutta vedin ohi otteesta.  Se meni sitten seuraavalla yrkällä. Umpah Pahia koitin flashata, mutta pikku moka ja kolmannella.

En ole ottanut saittaamisesta, tai flashaamisestä mitään stressiä. Kun suorituksia tulee enemmän, niin prosentuaalinen mahdollisuus onnistumisiin toki kasvaa. Kun koittaa saitata itselle limitillä olevaa reittiä, on raja epäonnistumisen ja onnistumisen välillä todella pieni. Joskus hyvä flow saa aikaan onnistumisen, kuten Total Brutalilla pari vuotta sitten. Oltiin oltu boulderoimassa päivä ja ajettiin kyseisen reitin ohi (se on siis ihan tien vieressä, tai sen yläpuolella). Se näytti vaan niin siistiltä, että halusin ehdottomasti testata. Muuvit osui vaan kohdalleen ja vaikka olin lähellä pudota monessa kohtaa, löysin kuitenkin itseni topista.

Andy saittaamassa Total Brutalia 8b+ Zillertalissa


Tuliko testattua mitään tiukempaa (La Rambla, Estado Critico)?
Chikanea, A Muertea ja Pati Nosoa koittelin. Chikane on varsinkin aika vaikean tuntuinen. Sitä on aika hankala työstellä, kun se tulee varjoon vasta illalla. Se on aika old school tyylinen reitti pienillä listoilla ja poketeilla, joten suorassa auringossa sitä oli aika nihkeä kokeilla. A Muerteen koitin tokavika päivänä muuvit ja jätin jatkot seinälle. Vika päivänä koitin muuvi uudelleen ja hioin niitä vielä vähän järkevimmiksi. Putosin kuitenkin pari muuvia ennen lepoa ja nahkat sanoi työsopimuksen irti.

Miten valmistauduit tähän reissuun treenimielessä/ miten yleensä treenaat köysireissua varten?
En ole käytännössä koskaan erikseen piikannut tietoisesti ennen reissua kuntoa esiin mitenkään spesifisti. Köysireissuun valmistautuessa tulee kiivettyä enemmän köydellä ja boulderreissua ennen treeni on boulderpainoitteista.

Kädet A Muerte! @Andy Gullsten


Muuttuuko jokin treenissä nyt kun lähdet Fontsuun?
Boulderoinnin  määrää tulee lisättyä.  Tosiasiassa ei tässä hirveästi ennätä boulderoida, kun olen lähdössä reissuun jo lauantaina. Olo on ehkä hieman heikko, mutta se on selviö köysireissun jälkeen.

Oletko vakaasti sitä mieltä, että aiot pysyä omalla tiellä treenien suunnittelussa, vai kiinnostaako kokeilla jossain välissä treenien suunnittelua jonkun kokeneen valmentajan kanssa (Paxti, Cafe Craftin pojat...)?
Mahdollisesti  tulevaisuudessa, jos kehitys lakkaa. Tällä hetkellä mulla on aika selkeä kuva siitä mitä osa-alueita pitää kehittää ja missä järjestyksessä. Maksimivoimaa sekä sormissa, että kropassa voi varmaan aina olla enemmän, mutta sitä on onneksi helpompaa kehittää kuin koordinaatiota ja liikkumista. Koen ne kuitenkin omiksi vahvuuksikseni.

Toimituksen lisäys: "Andyn liike on kuin perhosen kosketus kalliolla", virkkoi Ollin Juha aikanaan. Allekirjoitan tuon väitteen ja tuen ajatusta siitä, että voimaa on helpompi kehittää, kuin taitoa.

Toisinaan bouldervoima on hyödyksi. Jungle Speed 9a viime reissulta.


Teetkö muita oheistreenejä kiipeilyn ohella (coretreenit, juoksu...)
Kiipeilyareenalla työskentelevän personal trainer Aki Pakarisen kanssa tuli marras- joulukuussa tehtyä kerran viikossa core- ja vastalihastreeniä. Se oli itse asiassa tosi siistiä. Vaikka siirrännäisvaikutusta suoraan kiipeilyyn ei ehkä heti huomaa, niin ainakaan ei ole paikat paukkunu rikki. Se on ollut myös mukavaa vaihtelua treeniin. Aerobista treeniä ei tällä hetkellä tule hirveesti tehtyä. Kesällä tuli fillaroitua töihin, mutta talvella se ei hirveästi innosta.

Oliko Hiidenkirnu sun eka trädiliidi :-)?
Olin pari kertaa laittanut piissejä, muun muassa kiivetessäni Kantin ja Torpedon Olhiksella. Ne nyt on sekavarmisteisia, mutta hiukka tuli piissien laittelua harjoiteltua. Hiidenkirnun kiipesin niin, että koitin yliksellä sitä ja kun muuvit meni mukavasti, niin testasin kamojen laiton yliksessä. Joonas (Sailaranta) tarkasti, että kamat oli laitettu turvallisesti. Sen jälkeen liidasinkin reitin eka yrkällä. Kuumotus oli jonkin verran kova, mutta liidi sujui kuitenkin mukavasti. Käytin reitillä varmaan tuhottoman paljon aikaa, kun halusin olla varma, että jokainen pala oli varmasti laitettu mahdollisimman hyvin.

Direct Sagittarius? Nähdäänkö ensinousu kesällä/ miten vaikea se suunnilleen on, 8c+? Onko sitä mitään mahdollisuutta kiivetä kokonaan luomuna
Olisi sitä tarkoitus mennä tyyppäämään kesällä. Kesällä koitin sitä alkuosaa, kun meillä ei ollut trädipiissejä mukana ollenkaan. Alun muuvit menikin yllättävän helposti ja muistaakseni kumpikin dyno meni ekalla yrityksellä.Yläosaa en siis ole kokeillut, joten eka pitäisi varmaan tyypätä myös sitä. Pieni haaste voi toki alun dynoihinkin tulla, kun yläosaan (20m halkeama) tarvittava trädiräkki on vyötäisillä...

En ole varma, voiko sitä kovin turvallisesti kiivetä kokonaan luomuna, kun alaosan kivi on hiukan haperon oloista.

Andy tyyppäämässä Sagittariuksen suoran version dynoja

Three Degrees of Separation?
Se on kesän päätavoite. Ajattelin, että voisi oikeasti lähteä kokeilemaan mihin asti rahkeet ihan oikeasti riittää. Ceuseen on siis ollu tarkoitus lähteä pidemmäksi aikaa Huhtikorven Roosan kanssa kesällä. Kyseisen reitin olen valinnut päätavoitteeksi sen vuoksi, että se on todella hieno ja olen sitä jo koittanut pari vuotta sitten. Silloin muuvit meni, vaikkakin se tuntui kyllä todella raskaalle. Reitti alkaa n. 8c/+ köyseilyllä, jonka jälkeen tulevat nuo nimestäkin pääteltävät kolme timakkaa dynoa. Itse asiassa ensimmäinen/pisin oli itselle niistä helpoin, vaikka se on porukalle yleensä se haastavin. Mulle vaikeimmaksi osoittautui vika, jossa dyno-otteista toinen on sen verran leveä pinchi, ettei sormet meinannu kunnolla ylettää reunoille.

Eli sitä olisi tarkoitus koittaa ihan suht tosissaan. Jos se nyt kuitenkin alkaa tuntumaan ihan mahdottomalle, niin onneksi siellä on valinnan varaa. Joka tapauksessa en ole käyttänyt käytännössä yhteenkään köysireittiin yli kymmentä yrkkää, niin olisi siistiä testata muuttuuko prosessi kunnolla työstäessä.

Miksi et muuten reissaa  enempää?
Tuo on hyvä kysymys. Itse asiassa olisi mukava reissata enemmän, mutta reissuseuran saaminen pidemmälle reissulle ei ole mikään ihan helppo homma. Kun toki olisi kivaa, että kumpikin löytäisi vielä samalta sektorilta tai kalliolta kiivettävää, muuttuu se vielä haastavammaksi. Pakko myöntää, että välillä käy kyllä kateeksi porukka Keski- ja Etelä-Euroopassa, kun  niiden sesonki ulkokiipeilyyn on monta kuukautta pidempi kuin meillä.


Andyä sponsoroivat: 
La Sportiva, Ambassador-page
Kiipeilyareena
Vandernet

Andy sosiaalisessa mediassa:
facebook
instagram


Kiitokset ja jatketaan Fontsun reissun jälkeen, tsemiä sinne!


Share on Google Plus

About minaattori

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 kommenttia :