Anna Liina Laitisen seikkailut Rapakon takana ja Spaniassa

Laitisen Anna Liina on postaillut instagramiin tasaisesti sekä hienoja maisemia, että itseään postailemassa kovilla reiteillä. Reissukuvia instasta löytyy sekä Amerikan maalta, että hiljattain päättyneeltä Espanjan retkeltä. Neito on kuvissa myös niin kovassa kiipeilyseurassa (mm. Matty Hong ja Dave Graham), että en malta olla soittamatta ja kaivelematta esille hiukan tarkempaa tietoa hänen edesottamuksistaan.

Anna Liina Laitinen, Fish Eye 8c Oliana @Matty Hong


Moro, palasit juuri Espanjan retkeltä. Mikä meininki?
Aivan mahtava, eka oikeasti pitkä reissu talvella. Menin eka viettelemään jouluja jenkkeihin, jonka jälkeen lennettiin suoraan Espanjaan. Pikku haaste oli aika raju jetlag kummassakin päässä (siis jenkeissä ja Espanjassa). Älyn hyvä juttu oli, että jenkeissä pääsi treenaamaan tosi jyrkällä ja hienolla köysiseinällä, joka antoi hyvän viimeistelyn varsinkin Margalefiin. 

Ennen Espanjan retkeä lentelit edes takas Amerikan ja Suomen väliä. Miten pitkään sie vietit kaiken kaikkiaan Jenkeissä aikaa?
Kaksi parin viikon reissua, joiden aikana ei kuitenkaan hirveästi päässy kiipee. Eka reissulla käytiin RMNP:ssä, joka on aivan älyttömän hieno paikka. Tuntui siltä, että huonoin reitti siellä olisi klassikko Suomessa, jolle ajettaisiin tunteja.

Missä kaikissa paikoissa kiertelitte ja mitkä reitit jäi  mieleen kaikista merkittävimpinä?

Joes valleyssä käytiin jälkimmäisellä reissulla. Ja kuten RMNP:ssä, niin myös Joe´s Valleyssa on TÖRKEEN HIENOJA REITTEJÄ :-). Siellä kiivettiin lähinnä määrää, kun ei malttanu alkaa työstämään mitään vaikeampaa.  Sekaan eksyi yksi 8A boulderi, jonka pääsin onneksi yhden päivän työstöllä viimeisenä päivänä. Boulderissa sain myös kiivettyä yhden hienon 7C.n flassinä.

Anna kruisailee 7C:tä Joe´s Valleyssä @Matty Hong


Matkailun ohella osallistuit Suomessa syksyllä ainakin pariin skabaan: Northern Lights Challenge (köysi-SM)  ja Boulder-PM. Mikä fiilis jäi kisoista?
Kumpaankin kisaan olen erittäin tyytyväinen. NLC:ssä jäi ehkä pikkuisen hampaankoloon vika muuvi, joka oli semmoinen hiukka ihmeellinen pomppu.  Tärkeää oli kuitenkin uusia SM-titteli ;-) 

Boulderkisaan olin oikeasti tyytyväinen, sillä kisaprofiilit ei suosinu mua ollenkaan.

Onko sulla valmentajaa tällä hetkellä?
Kiipeilyssä ei varsinaista valmentajaa ole. Ajatuksissa on kyllä ollut, että Coloradossa vois joitain sessioita tehdä valmentajan kanssa, kun ne on siellä ihan huippuja. Tällä hetkellä on itsellä kuitenkin ollut kiipeilyn treenaamiseen punainen lanka, jota aion seurata ainakin toistaiseksi.

Kiipeilyn oheisharjoitteisiin (vasta- ja tukevat lihasryhmät) olen saanut tukea ja ideoita Aki Pakariselta, joka työskentelee personal trainerina kiipeilyareenalla. Lisäksi mun kaveri työskentelee henkisenä valmentajana ja se on oikeastaan tällä hetkellä juuri se osa-alue joka valmennuksesta kiinnostaisi eniten.

Paxti Usobiagan Puctraining?
Matty ja Daniel (Woods) treenasi Puctraining -metodeilla jenkeissä ja se näytti aika tiukalta. Toisaalta itsekin tulee treenattua kyllä samantyylisesti varsinkin ennen reissua, tai kisaa kun haluaa piikata kunnon esille.
Joe´s Valley 2015. @Matty Hong

Miten treenaat?
Pyrin tekemään nykyään ainakin yhtenä- tai kahtena päivänä viikossa parin treenin päivän. Jos mielessä on köysitreeni illalla, niin kiipeen aamulla kovempia bouldereita (Salmiksessa mustia ja vaikeita pinkkejä. Tarkoitus ei ole aina topata, vaan yrittää kovaa). Tällä hetkellä olen roikkunut myös maksimiroikuntoja otelaudassa n. 10kg levypainon kanssa. Fiiliksen mukaan sellaisissa otetyypeissä jotka tuntuu kehitettäviltä. Nyt olisi tavoitteena pyrkiä harjoittelemaan yhden käden roikuntoja otelaudassa. Niitä olen jonkin verran tehnytkin kuminauha-avusteisesti. Ne on vaan sormille aika rajuja. Illalla kiipeän sitten köydellä kestävyyspainoitteisemman treenin.

Kovempi köysitreeni pitää sisällään suunnilleen seuraavanlaisen kombinaation: Alkuun kiipeän ihan helppoa, sitten muutama lämppäpumppu ja ainakin kolme vaikeampaa reittiä (8a-b) Lisäksi helpompia. Yhteensä n. 10 reittiä. Ei kuitenkaan mitään tiukkaa struktuuria. Kun on tulossa köysikisa, niin mennään enemmän köysipainotteisena ja vastaavasti boulderia enempi kun sen tyylin kisa/ reissu.


Treenejä tulee aika paljon viikossa (6-9). Jotkut päivät ovat toki kevyempiä ja tuo treenien määrä pitää sisällään myös juoksu- ja coretreenit. Viime vuonna tuli aloitettua totuttautumaan kahteen treeniin päivässä ja nyt tuntuu siltä, että kroppa ottaa vastaan jo paremmin. Ideana on, että ei tule hirveän tiukkaa jaksotusta, sillä omaan kiipeilyyn sisältyy koko ajan sekä boulderia, että köyseilyä.

Miten moodi vaihtuu boulderista köyteen?
Varmaan tästä treenaamisesta johtuen aika nopeasti. koko ajan ei toki kumpikin osa-alue ole piikissä, mutta terän saa kaivettua esille aika nopeasti.

Suoraan joulun jälkeen suuntasit Espanjaan 5 viikoksi? Margalef, Siurana... Kerrankin hyppäsit Lebarditrikoiden ohella myös tiukemmille reiteille, ensimmäinen stoppi oli ilmeisesti Margalef, kokemukset?

Margalefissä keli oli ehkä jopa liian kylmää. +2 astetta ja tuuli. Tyyppäsin muuvit Aitzoliin 8c ekalla viikolla. Tosiasiassa se ei reittinä sytyttänytkään ja kylmyydestä johtuen projektointikin oli aika ikävää. Sormet oli niin turtana, että klippaaminenkin oli haasteellista. Onneksi Matty kiipesi siitä vierestä uskomattoman hienon Via Del Quimin 8b+ ja suositti kokeilemaan sitä. Reitti on Finestran korkeimpia reittejä (33m). Se oli aika poweri voimakestävyysreitti. Alusta saakka paukutusta ja oikein missään kohdalla ei pysty sheikkailemaan. Pitkiä muuveja, joihin onneksi löytyi itselle omat jalkabetat ja niiden avulla se sopi mullekin. Useampana päivänä sitä sai käydä yrkkäilemässä ja ei todellakaan ollut mikään hyvän mielen greidi. 
Via Del Quim 8b+, Margalef @Matty Hong


Lisäksi kiipesin Espadellesissa hienon Toni Cannelonin 8a+. Se oli varmaan yksi hienoimpia kaikista reiteistä, jotka Margalefissä kiipesin.  Myöskin aikamoinen voimakestävyyspaukuttelu heti alun tufaosuudesta lähtien.

Toni Canneloni 8a+, Margalef @Matty Hong

Toni Canneloni 8a+, Margalef @Matty Hong

Siurana?
Itselle Siuranan päivien piti olla aktiivilepopäiviä, mutta ei ne oikein onnistunu. Itse asiassa onsightasin tällaisena päivänä ekan 8a:ni! Reitin nimi oli Marihuana ja se sijaitsee El Patia vastapäätä. Matty oli työstelemässä La Ramblaa.

Lebardikruisailua ja 8a retroflash Siuranassa @Matty HongOliana, suomalaista kiipeilyhistoriaa isolla K:lla. Mitä tuumailet Fish Eye 8c reitistä ja projektointiprosessista?
Fish Eye on ollut mielessä ja pitkän aikaan, sillä se on ollut yksi ainoista 8c reiteistä, jonka olen tiennyt ja epäilin myös sopivan itselleni. Olianaan ei ollut tarkoitus kuitenkaan mennä, mutta “viimeisenä” reissupäivänä meidän jengi halus vaihtaa leirin Olianaan ja mestan nähtyäni en ollut vielä valmis palaamaan kotiin! Sainkin viikon lisäaikaa jonka aikana halusin kiivetä vähän helpompia klassikkoja. Fish Eyelle en lähtenyt, koska en uskonut, että kerkeisin kiipeemään reittiä tuossa ajassa, saati vieläkin lyhyemmässä! Onneksi kaverit usutti kokeilemaan muuveja parin päivän jälkeen ja taas mentiin. Reitti oli niin upea, että sille oli aina kivaa palata takaisin.

Yrkkien antaminen oli kuitenkin rankkaa reitin pituudesta johtuen. Lisähaasteen antoi päivän pituus, kun reitti meni varjoon vasta neljän jälkeen. Reitille oli tämän vuoksi haasteellista antaa yrkkiä ja lähtöpäivän lähestyminen toi vähän lisäjännitystä. Lähetystä edeltävällä yrkällä tipuinkin juuri ennen ankkuria, jossa on vielä tosi herkkä släbikruksi. Viimeisenä päivänä oli kuitenkin aika zen- fiilis ja kiivetessä oli aivan tyhjä mieli. Nautiskelin reitistä, ja juuri viimeiselle päivälle osuneesta törkeen hyvästä säästä, sekä olin ihan “fine” sen asian kanssa, että tippuisin 50m kiipeämisen jälkeen ennen ankkuria. Ainahan voi lentää takaisin. J


Fish Eye 8c, Oliana @Matty Hong

Fish Eye 8c, Oliana @Matty Hong

Minun laskuopin mukaan myös kolmas suomalainen 8a+ onsight (Tomin ja Andyn seuraksi)? Oliko kova taistelu?
Kyseessä oli pystysuora reitti Mon Dieu joten sen kiipeäminen tuntui ennemminkin liskoilulta, kuin taistelulta.  Tai toisaalta, kyllä siitä tuli aika taistelu, koska vein jatkot mennessäni ja niitä oli liian vähän. Jouduin skippaamaan joitain jatkoja ja jossain kohdissa kiipee alas hakemaan edellisen mukaan ja takas ylös. Valjaissa oli joku sulkkarikin, jota yritin käyttää jatkon asemasta, mutta siitä aiheutui niin hirveä ropedrag, että jouduin kiipee takas hakemaan sen pois. Kun en luonnollisesti tiennyt missä on kruksi, tuli siitä loppujen lopuksi aika mentaalinen suorite. Joutui vähän laskeskelemaan miten pitkät pannut tulee, jos edellinen pultti korkkaisi pudotessa ja edellinenkin on jo skipattu. Mutta onneksi pääsin ketjulle saakka.

Reissuseura oli maailmanluokan starbuja (Matty ja Dave). Miten noin kova seura vaikuttaa omaan kiipeilyyn, saako siitä buustia?
Tulee kokeiltua kovempia reittejä ja sellainen “Mental Block” katosi. Kun kaverit kiipee vaikeita reittejä niin tulee sellainen fiilis, että “Hei! Mäki haluun kokeilla!” Hyvällä tsägällä joku voi viedä jatkotkin :D

Toisaalta miltä tuntuu, kun poikaystävä kiipeää kovempaa kuin sinä ;-)
Hahah! Hyvältä jos välillä saa jatkot seinälle :D !


Espanjan reissussa löysit tiesi valokuvauksen maailmaan, oliko siistiä? Onnittelut muuten hienoista fotoista!
Oli älyttömän siistiä! Varsinkin kun pääsi kuvaamaan ja seuraamaan, kun pojat työsti Papichuloa 9a+ ja oli vähän kuin aitiopaikalla. Unohdin kyllä omasta järkkäristä laturin kotiin, niin se toimi reissussa vain ylimääräisenä painona. No sain lainata Mattyn kameraa, niin se hoitui silläkin.
Meinaatko kiertää tänä vuonna kisoissa maailmalla?
Kisoissa olisi hirveä hinku käydä! Ikävä kyllä se on aika kallista….. Saa nähdä pääseekö J .

Löytyykö Suomesta projekteja keväälle/ kesälle, vai oletko reissun päällä?
Todennäköisesti reissun päällä, mutta Suomessa kiinnostaisi Hottentotti SS, 8A+ boulderi. Joku köysireittikin olisi makea löytää… vielä parempi jos löytäisi jonkin linjan ja pääsisi pulttailemaan J.


Elätkö tällä hetkellä unelmaa?
Elän.


Tsemppiä kevääseen. Toivottavasti jää aikaa nakuttaa suomalaisiakin klassikoita!

Kiitos! J


Anna elelemässä unelmaa. @Matty HongAnna Liinan sponsoreina/ tukijoina toimivat: Marmot, Kiipeilyareena


Neidon edesottamuksia voit seurata instagramissa: https://www.instagram.com/annaliinalaitinen/


Share on Google Plus

About minaattori

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 kommenttia :