Thanatos 7+ ja kuinka se kellistetään

Allekirjoittaneelle on tullut tämän kauden aikana useampikin kiipeilijä, joiden tekemisiä kapuilun parissa on alkanut arvostaa enemmän ja enemmän. Yksi näistä puurtajista on Enni Bertling. Enni harrastaa kaikkia kiipeilyn osa-alueita elämänkumppaninsa Pauli Salmisen kanssa erittäin kovalla tasolla (muun muassa jääkiipeilyssä maailmancup debyytti viime talvena). Siitä miten pariskunta tuohon kaikkeen kykenee töiden ja perhe-elämän ohella saamme toivottavasti vielä syksyn aikana vastauksia haastattelun merkeissä. Vaikka Thanatoksen lähettäminen ei neidon listalla kuulukaan kovimpaan kategoriaan, niin halusin kysyä joka tapauksessa muutaman kysymyksen. Itse sain tuosta keskustelusta sen verran ison buustin, että sovin jo parin ystävän kanssa retkestä Baugenille ensi kesäksi.Halkeamasoturitar Bertling painimassa Thanatoksen kanssa. @Tapio Alhonsuo

Onnittelut upean reitin kellistämisestä! Milloin sait ensikosketuksen reittiin?
Kiitos, kiitos. Ei se nyt ehkä niin hirveän kova juttu ollut J. Eka kosketus reittiin tuli viime kesänä, kun oltiin Baugenilla Tapsan ja Miran (Alhonsuo) kanssa. Keikan suunnitelma oli, että mä saan liidata mitä haluan, mutta Tapsa haluaa yrittää saitata jonkin reitin. Mökin ikkunasta massiivia katsellessa siitä erottui seinämän ilmeisin ja uljain linja, jota halusin ehdottomasti yrittää. Ilmenikin, että tuo samainen reitti oli myös Tapsalla mielessä.

Mira halusi säästää saittia Thanatokseen, joten läksin Tapsaa sinne varmistamaan. Saitti ei valitettavasti mennyt toppiin saakka, joten Tapsa kysyi josko haluan testata sitä myös. Monen tekijän summasta en saanut oikein hyvää draivia yritykseen, vaan jouduin silloin doggailemaan reitin ylös.

Syksyllä saatiin järjesteltyä Paulin kanssa pitkä viikonloppu Kvaloyaan ja tavoitteena oli tuolloin kiivetä se. Vettä satoi kuitenkin koko ajan, mutta kolmantena ja samalla viimeisenä päivänä päätettiin joka tapauksessa lähteä reitille vaikka samana iltapäivänä oli lento kotiin. Startattiin aamulla noin 07.00 ja hoksattiin melko lailla saman tien, että koko reitti on enemmän tai vähemmän märkä. Kun päästiin kruksi-pitchin alle Pauli oli miettinyt, että nyt myöhästytään ihan varmaan lennolta. Lähdin joka tapauksessa yrittämään kaikkeni, vaikka reitti olikin hiukka kostea. Ihan kamala pumppu ja pannut. Pauli huusi, että teknoa toppiin niin nopeasti kuin ennätät. Mulla meni ylös varmaan jotain tunti ja Pauli kakkosteli perässä johonkin kuuteen minuuttiin. Se oli kyllä niin pumpussa, että meinasi oksentaa. Topissa oltiin puolilta päivin. Tehtiin vauhtirappelointi, kamojen pakkaus, juoksu autolle ja vauhtisiirtymä Tromssaan. Lento lähti klo 15.00 ja me oltiin sisällä!


Se syö jossain vaiheessa lähes koko käden. @Tapio Alhonsuo

Treenasitko jotenkin spesifisti tätä reissua varten?
En tuota reittiä varten erityisesti. Enemmän ehkäpä henkistä valmistautumista, kun noin pitkälle ei viitsi lähteä epäonnistumaan. Toki viime talvena tuli treenattua kyllä niin kovasti, kuin omissa rahkeissa on varaa.

Miten varsinainen lähetys sujui?
Varsinainen lähetys meni mukavasti. Olin kiivennyt sen alun (Flygende Hollender) pariin kertaan ja tällä kertaa meillä oli masterplan kiivetä ns. Thanatos direct. Päivän annissa päädyttiin Dark side of the moon-reittiin, jonka Tapsa hienosti saittasi ja me Lavian Rikun kanssa kakkosteltiin. Olin jo jonkin verran uuvuksissa, mutta pojat olivat tosi tohkeissaan ja päättivät, että minun pitää päästä kiipeämään se Thanatos pois kuljeksimasta. Laskeuduttiin niin, että Tapsa rakenteli itselleen kruksin yläpuolelle standin kuvaamista varten. Me laskeuduttiin sitten reitin alle Rikun kanssa. Köyttä alas vetäessä kävi mielessä, että tästä tulee aikamoinen sekamelska, jos köysi sattuu jäämään kiinni jonnekin alapuolelle. Soitto aluehälytyskeskukseen olisi erikoinen, kun selittäisin, että me ollaan keskellä seinää köysi jumissa ja yksi ukko vielä ylempänä roikkumassa pelkissä piisseissä…

Reitillä tulikin sitten yritettyä kaikkensa, kun pojat olivat nähneet niin paljon vaivaa mun lähetystä varten. Raskaalta ja superhienolta se tuntui tälläkin kertaa. Jossain vaiheessa ylempänä pohdiskelin, josko pitäisi vielä laittaa yksi camalotti sisään, mutta sitten ajattelin, että jos olen niin tyhmä, että vielä päästän irti, niin siedän lentää ihan kunnolla. Onneksi en…

Vaikka tuo varsinainen Thanatos -köydenpituus onkin aika urmakas (45m hiukkasen hänkkäävää käsijammihalkeamaa), niin ei sinne tarvitse kantaa mitään ihan hirveää räkkiä mukaan. Oikeastaan joka kohdassa mahtuu putoamaan hyvin (jos päättää niin tehdä) ja alla ei ole hyllyjä. Baugenmaiseen tyyliin halkeama syö camalotit mukavan turvallisen tuntuisesti.


Onko paremman näköisiä käsijammeja olemassakaan? @Tapio Alhonsuo

Mitä tarvitsee lähettääkseen Thanatoksen?
Perussettihän on yleensä ajella käsivarren kautta Tromssaan ja sieltä Kvaloyaan. Parkkikselta Baugenin mökille on parin tunnin haikki ylämäkeen (tai jos Tapsalta kysyy, niin n. 1h). Mökki on aivan ihana, siellä on kaasuhella ja ruoanlaittovälineet. Vettäkin löytyy purosta, joten kun jaksaa kiipeilykamojen lisäksi kantaa mökille makuupussin, ruokaa ja punaviiniä on voiton puolella. Lentämällä pääsee kyllä esimerkiksi SASin kautta yllättävän halvalla (käväisimme Paulin kanssa syksyllä siellä pitkän viikonlopun merkeissä). Ainut hinnakas osio silloin on vuokra-auto, jotka ovat Norjassa aika tyyriitä. Periaatteessa sinne varmaan kyllä pääsee vaikka liftaamallakin, mutta se voi olla hiukan enemmän säätöä vaativa keikka.

Tuplaköydet (mielellään 60m) ja perustuplaräkki. Tuolle kyseiselle reitille voi kyllä olla hyvä olla kuitenkin ykkösiä ja kakkosia kumpaistakin esim. 4kpl, mutta kyllä sinne saa pienempiäkin aina välillä.

Mitä suunnitelmia?

Huhtikorven Kuutti teki juuri mulle treeniohjelman kauden 2016-17 jääkiipeilyn Maailmancuppia varten. Jos kaikki menee nappiin, niin kierretään tällä kaudella kaikki osakilpailut. Lähiajan suunnitelmiin kuuluu yhdistetty työ- ja kiipeilymatka jenkkeihin (kiipeily Yosemitessa). Mulla ei ole kyllä vielä sinne kaveria, mutta eiköhän viimeistään paikanpäältä joku löydy.


Enni Bertling. Mainio kiipeilyesikuva kaikille perheellisille. @Tapio Alhonsuo

Share on Google Plus

About minaattori

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 kommenttia :