Desert Island Climbs: Tuomo Lankinen #3 Marvin

Viimeisenä autiosaarelle lähtevänä reittinään herra Bouldersaimaa, Tuomo Lankinen esittelee Jyväskyläläisen superklassikon, Marvin 8A. Merkittäväksi allekirjoittaneen mielestä tekee se, että ensinousun teki herra superlahjakkuus Jussi Remonen. Jussi piti muistaakseni tuolloinkin pitkän tauon koko kiipeilytouhusta, treenasi taas joitain kuukausia ja ensinousi 8A:n silloin, kun se oli kovinta limiittiä. 


3. Marvin 8A. Keljonkangas/ Jyväskylä.

Reitti on pala suomalaista kiipeilyhistoriaa, joka kiipeilynoviisille edusti harrastukseni alkuhetkistä asti ns. isojen poikien kiipeilyä.  Remosen Jussin ensinousu, joka muistaakseni oli Jyväskylän ensimmäinen 8A. Taisi olla myös ensimmäinen maaginen 8A vaikeusasteen reitti, jonka ikinä näin livenä. Oli iso uutinen kiipeilypiireissä kun eräs kiipeilyesikuvistani Marko Kauko kiipesi reitin kun itse olin harrastukseni alkuvaiheessa.

Thomas työstelemässä Marvinin polvelle hubaa nykytyyliä. @Marko Kauko


Asuin tuohon aikaan Jyväskylässä ja vaikka oma kiipeily kehittyi, meni silti tosi pitkään ennen kuin tähän tohti patjansa alle laittaa. Ensimmäiset varovaiset yritykset tapailin syksyllä 2010, jolloin reitin ensimmäinen lukkomuuvi tuntui aivan käsittämättömän pitkälle ja ensimmäinen ote todella pienelle. Suoraan sanottuna minulla ei ollut mitään mahdollisuuksia ensimmäisen muuvin tekemiseen, joten reitti ikään kuin unohtui mahdottomuuttaan.

Tuleva talvi oli sitkeän harjoittelun aikaa maaliskuulle sovitun Fontainebleaun retken vuoksi. Keväällä pariviikkoinen menikin erittäin lussakasti Ranskassa kiipeilyä harjoitellessa ja kunto tuntui olevan kohenemaan päin.

Ranskan reissun jälkeen myös kotikylän ensimmäiset kiipeilyt kulkivat kivasti. Yhtenä kevätpäivänä päätettiin tehdä retki Keljonkankaalle Ilarin kanssa. Päivän ajatuksena oli muistaakseni kiipeillä circuittia ja ottaa tuntumaa kotimaiseen graniittiin pitkän sisäkauden ja Fontsun hiekkakiven jälkeen.

Lämpät ja pari reittiä ehdittiin siinä kiivetä, kun tuumailin, että koetan onko lukkovoimaa tullut talviharjoittelussa yhtään lisää. Tuoreessa muistissa oli edelleen syksyinen rimpuilu, joten hyvästä kunnosta huolimatta odotukset eivät olleet kovinkaan korkealla. Tarkoituksena oli lähinnä mitata joko sitä pääsisi alle 20cm päähän otteesta. Hatusta vedetyn kaniinin koko oli jopa itse taikurille yllätys, kun vasen käsi napsahti otteelle leikiten. Mitä ihmettä?! Siinä yllättyneenä pari kolme sekuntia roikuttuani totesin, että ehkä kannattaa laittaa jalat maahan kun ei ole mitään käsitystä mitä seuraavaksi pitäisi tehdä.

Ilari oli kiven toisella puolella ja autuaan tietämätön tästä retken yllättävästä käänteestä. Siinä patjalla istuillessani mies palasi kulman takaa ja huomatessaan minun istuvan Marvinin alla alkoi kaivaa kameraa esiin. Tuossa vaiheessa olin jo kuitenkin omassa maailmassani, joten kuvaaja jäi tällä kertaa huomioimatta. Päätettyäni miten seuraava muuvi tehdään, mankkasin lapaset ja kiipesin reitin helposti seuraavalla yrityksellä. Topissa epäuskoiset ajatukset pyörivät kehää: ”kiipesinkö alusta, tuliko däpi, oliko reitti oikea, olenko unessa, kiipesinkö alusta jne…”. Nopea suoritus oli yllätys myös kuvaajalle, joten fotonit suorituksesta jäivät sillä kertaa tallentamatta.



Marvin 8a from Sam1 on Vimeo.


Reitti edustaa itselle tavallaan boulderointia pelkistetyimmillään. Intensiivinen parin muuvin juttu, jossa ei juuri ole teknisiä hienouksia. Itse kiipesin reitin samalla betalla kuin Sami videolla, eli pitkä lukkomuuvi vasurilla listaan ja siitä heitto oikealla parempaan listaan. Tällä betalla ensimmäinen muuvi on melko pitkä, eikä sitä voi roiskaista vauhdilla koska vasemman käden ote on ikään kuin pienen halkeaman sisällä. Siksi lukottaminen oli ainut vaihtoehto. Kiipeilijältä joko löytyy tarvittava voima kahden ensimmäisen muuvin tekemiseen tai sitten ei. Tulos tai ulos ja sillä selvä. Talven kova harjoittelu oli tehonnut ja se vappu sujui poikkeuksellisen mukavissa tunnelmissa.


Share on Google Plus

About minaattori

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 kommenttia :