To-dos lista pienenee

Leipäkarkea 7c+


Juha Saatsin superklassikko Halsvuoren sporttikaltsilla. 90-luvun lopulla piipahdimme ensimmäistä kertaa kysseisellä kalliolla ja ihmettelimme heti ensimmäistä pulttilinjaa, joka polun päässä nökötti. Silloisella kiipeilyn tasolla se vaikutti lähinnä hupaiselle ja kuitenkin samaan syssyyn varovasti tuli ajateltua, että olisipa siistiä joskus olla sellaisessa kunnossa että voisi tuollaisia reittejä kiivetä. Itsellä on tapana luoda itselle fixaatioita reiteistä ja Leipiksestä kuului tähän sarjaan. Kun Jyväskylän Glen Medeiros mr J. Kauko oli Mikkelissä intissä 2000-luvun alussa, tuli Halsvuoren reitit puheeksi ja greidispekulaatio piti sisällään viitteitä suomalaisesta kahdeksikosta. Numerona kuullosti kovalle.

Reitin varsinainen testaaminen siirtyi 2000-luvun loppupuolelle ja itse asiassa sain tehtyä kaikki muuvit omalla betalla, joka ei pitänyt sisällään klassista leibäkkäystä, vaan enempi boulderhenkistä muuvailua. Reitin linkkaaminen ei tuntunut kuitenkaan mahdolliselta, vaan siirtyi ja siirtyi. 27cragsin lahjomaton to-dos lista pakotti kuitenkin ottamaan reitin viimein ihan tosissaan työlistalle keväällä. Muuvit tuntuivat kevään boulderoinnin jäljltä yllättäväkin hyvälle ja loppujen lopuksi reitti menikin kolmannella visiitillä. Tosin toka visiitillä Konstan kanssa putosin neljä kertaa vika muuvista.

Beta, älä lue jos et halua pilata onsightia: Reitin alku on tasaista kahvamuuvailua reitin puoliväliin, vaikeus n. 6b/c. Ennen kruksia on kohtuullinen lepo hyvässä saiderissa, josta lähtee varsinainen kruksi. Omalla tyylilläni kädet mätsäillään kanttiin, josta ponnistetaan vasemmalle pieneen kahvaan. Oikeaa kättä saa sen jälkeen nostettua aika ylös, kun puristaa oikealla jalkapohjalla samaisesta kantista. Jalkojen fixailu, jolla vasurin saa nostettua suht hyvään saideriin. Taas jalkojen välppäystä ja oikea käsi ylimpään saideriin. Vasen jalka ylös pienelle listale, jonka jälkeen olet aika sykkyräisessä asennossa. Tästä lähtee yksi suomalaisen köysikiipeilyn hienoimpia muuveja (allekirjoittaneen mielestä). Ruoto suoristetaan täyteen uljaaseen mittaansa ja vasen käsi vetäistään ylhäällä törröttävään underiin. Itselle reitin kruksiksi muodostuikin yllättävästi oikean jalan siirto kulkusten kohdalle, jotta pääsee mätsäämään oikean käden samaiseen underiin. Vaikka itsekkin olen pontevavartinen kaveri, meinasi ruoto olla liiankin suorassa. Tämän jälkeen klippi ja mukavaa kauhomista ketjulle.

Kolme tähteä ja klassikkostatus vahvistui mielessä. 50 metriä oikealle sijaitseekin seuraava to-do, eli Tsunami Crack 7c+. Leipäkarkeasta löytyy myös hautasen Eskon direct -projekti, joka näyttää superhienolle ja todella vaikealle.

Mercatorin projektio 7c+


Mercatorin projektio liittyy muistaakseni jotenkin karttasysteemin luomiseen nykyiselle mallilleen ja on hyvän ystäväni lehtori Paavo Ikosen käsialaa parin vuoden takaa. Kyseessä on vasenkätinen versio Hammerin Pamun Midnight Expressiin Mustavuoressa. Pähkimme yhdessä Paavon vesisateessa betaa alkuboulderiin tuolloin ja yksissä tuumin se löytyikin. Itselle reitin linkkaaminen tuolloin oli hentoisesta kunnosta johtuen vain unelma. Viime vuonna otin asiakseni reittiä testailla uusiksi, kun olin midnightin kiivennyt. Alun boulder 40 asteisella hänkillä on kuitenkin selkeästi midnightin alkua napakampi ja viime vuoden highpoint olikin koko reitin viimoinen muuvi jonka hätäilemällä tössin. Sen jälkeen reitti kastuikin ja jäi melko lailla hampaankoloon odottelemaan kevättä.

Leipiksen kiivettyäni kondis köyseilyyn oli sen verta kohonnut, että päätin käydä testailemassa muuvit taas kuntoon. Keli oli pari päivää sitten kuitenkin niin loistava, että kaikki muuvit, jopa alun boulderin deadpoint tuntuivat niin paljon syksyä helpommilta, että jatkojen doggailun jälkeen päätin kuitenkin ottaa totisen yrkän, joka päätyikin ketjulle. Hyvä, että meni, sillä onnistuin repimään pikkirillistä nivelen kokoisen biitin jossain muuvissa pois...

Jos Leipäkarkean kruksimuuvi on köysikiipeilyn aatelia, niin samaa voi sanoa Mercatorin alkukruksin vaikeimmasta muuvista. Vasen käsi vedetään hyvään listaan ja oikea sen viereen kohtuulliseen lista-pinch hässäkkään. Tämän jälkeen vasen valka siirretään huukkiin käsien viereen samalle tasalle ja vasen käsi siirretään superhienolle vedenpyöristämälle saideriotteelle, jota voi hiukan pinchatakin. Tästä asennosta vetäistään pitkä deadpoint suht hyvään tasaiseen listaan, jonka jälkeen tehdään pieni poikaari, joka linkkaa reitin midnightiin.

Kolme tähteä tällekin. Toki Mustavuoressa ei paljon tähdettömiä reittejä olekaan... Tätähän se kiipeily yleensä on.
Share on Google Plus

About minaattori

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

2 kommenttia :

P.I. kirjoitti...

Good effort, mate!!

Ja jos ollaan tarkkoja niin Midnightexpress on suora versio Mercatorin projektioon.

minaattori kirjoitti...

Niin ja tietenkin kronologisessa järjestyksessä Mercator on vasenkätinen ja Midnight suora versio Karelia Expressiin. kaikki hienoja tyyni ;-)