Savon Partage 7c

Lähetyskelit ja elämäntilanteen asettuminen uomiinsa tuo miehelle uutta voimaa. Tämä tuli todistettua eilen, kun eräs Savon alueen hienoimmista projekteista sai ensinousunsa. Tämä melko massiivinen hänkkikantti sijaitsee Kuopiossa, Viitaniemen boulderalueella ja kantaa nimeä Savon Partage.

Probleeman työstössä on ollut omat mutkansa. Paikan päälle on täytynyt, joko kävellä n.40min suuntaansa tai ajaa pyörällä 20min. Molemmat näistä tavoista rajoittaa pädien kuskaamista, joten paikalle on saatava aina hiukka enemmän porukkaa. Tietenkin haikkaaminen on pitänyt melko tehokkaasti porukat muilla mestoilla, eikä seuraa ole kovin usein ollut tarjolla... Lisäksi linja on kova valuttamaan ja puolet reitin otteista, mukaanlukien kruksissa tarvittava pintsi on varsin usein märkä. Lähetyspäivä olikin vasta toinen kerta kun pääsin yrittämään reittiä kuivana.

Kantti on visuaalisesti melkoisen vaikuttava! Se on noin 4-5 metriä korkea ja hänkkää arviolta reilut 20 astetta. Otteet on erittäin miellyttäviä ja verrattain isojakin. Kiipeily tapahtuu kantin molemmin puolin, varvas- ja kantahuukkeja heitellen. Reitti on tasaista ja mukavaa kiivettävää, ehkä noin 7aan paukuttelua kruksiin asti, joka sijoittuu reitin toppimuuviin. Kruksi on hivenen herkkä ja jopa hiukka kuumottavakin. Oma tapani oli käyttää vasemmalle jalalle herkkää heel&toe viritelmää slouppaavassa rampissa ja kiskaista pitkä dynaaminen muuvi hyvään listaan. Uskon, että kruksimuuvin suorittamiseen on toinenkin vaihtoehto (korkealle nostettava oikean jalan huukki, vasen käsi slouppaavassa pintsissä ja piiiitkä lukko kahvalle), mutta tämä on varmasti vielä kuumottavampi tapa.

Heti ensivisiitilläni kyseiseen paikkaan, tämä kantti alkoi kuumottaa mieltäni ja ristinkin tuon upeuden tuolloin Savon Partageksi. Ensinousun jälkeen ajattelin todellakin pitäytyä projektinimessä, sillä tuo kuvaa aika hyvin reitin ylväyttä (luultavasti ainakin niiden mielissä, jotka ovat originaali Partagen nähneet) ja kumartaa myös mukavasti tuonne jokaisen boulderoitsijan äiti-maan, eli Fontsun suuntaan.

Reitin vaikeutta ei ole ehkä yhtä helppo spekuloida kuin reitin hienoutta. Vertasin reitin vaikeutta Hurissalon Hämeentiehen (n. 7b) sekä Toiseen linjaan (8a), jotka ovat luonteeltaan hiukka saman tyylisiä. Jotain tuolta väliltä Savon Partagen vaikeus tulee varmasti olemaan. Selkäesti vaikeampi kuin HT, muttei kuitenkaan yhtä vaikea kuin TL. Joka tapauksessa toppimuuvi ei ole helppo. Pitkä veto toppiin hiukka herkiltä otteilta saa varmasti monen kiipeilijän puntin tutisemaan. Luulenpa, että tämän luontoisen probleeman greidiin voipi hieman sisällyttää myös sitä henkistä vaikeutta ;-) Tulkaa ja kiivetkää, siitä se selviää!
Kuva: Anssi Uutela
Share on Google Plus

About Sam1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

2 kommenttia :

Eero kirjoitti...

Onnittelut upean greidin flässäämisestä ja hänkkäämisestä! Melkoinen grande Jorasses näkyy olevan kyseessä ja ansaitsee nimensä.

Sam1 kirjoitti...

Tänks mään! Reitti on kyllä todellakin melko messevä!