Urheilijan ravitsemus

Treenipuolella jatketaan. Vuorossa ravinto. Suomen olympiakomiten sivut. Muun muassa asiaa lisäravinteista ja niiden syömisen hyödyistä...

http://www.noc.fi/urheilijan_ravitsemus/
Share on Google Plus

About P.I.

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

19 kommenttia :

Jolli kirjoitti...

Edelleen on käsittämätöntä, että Gainomaxia markkinoidaan ja pidetään ns. palautumisjuomana. Ja vielä nolompaa on se, että SOK pitää sitä mukana itellään "virallisena" palkkarina... No se lienee kai enemmän sponsorijuttu kuitenkin...

Muutenhan noi nyt on ihan ok sivut.

Anonyymi kirjoitti...

Mikä siinä maidossa on niin huonoa? Teemu Sellännekin mainosti aikoinaan, että se maito menee jalkoihin. Tosin se samassa kampanjassa ollut pikajuoksia oli juonut ainetta vissiin liikaa , siitä kun tuli liian nopea. Oi, valaise meitä.

Ja kyllä. Gmax taitaa todellakin olla sponsorijuttuja. Samalla logiikalla ajateltuna Mestareiden liigan pelaajat hörppäävät erätauolla Carlsbergia? Pakko myöntää, että onhan se noloa, kun cocacolakin on koko Olympialiikkeen näkyvimpiä sponsseja. "Money talks & bullshit walks"

Markkinamiehet saa nämä jutut kuullostamaan siltä, että ei voi treenata ja kehittyä ilman lisäravinteita. Lisäravinnebisnes on juuri sitä, missä huuhaa jyrää. Voihan rasvasieppari sentään.

-P

Jolli kirjoitti...

Niin no mun kritiikki kohdistuu lähinnä siihen, että Gainomaxin proteiini on tavallista maitoproteiinia ilman esipilkkomista di- ja tripeptideihin.

Tää esipilkkominen kuitenkin on SE juttu palautumisjuomassa, mikä sitten nopeuttaa sen imeytymistä ja tekee siitä jotenkin erikoisen verrattuna ns. tavalliseen ruokaan.

Gainomaxin litrahinta on siellä 10 euron hujakoilla ja sisällys pelkkää sokeria ja maitoa. Palautumisen nopeuttamisen kannalta se on siis melkosta tuhlaamista.

Anonyymi kirjoitti...

Hei mut hortzi on ookoo :)

Anonyymi kirjoitti...

Terve Jolli. Osottaisitko tänne joku tukimuksen, jossa kerrotaan, millaisista ajoista tässä puhutaan. Siis kun on kyse tavallisen proteiinin ja esipilkotun proteiinin imeytymisen välillä. Ja onko sillä oikeasti mitään käytännön funktiota. En jakse scholargoogletella. Yliopiston verkkoon ei täällä Savossa ole pääsyä.

Liikahtaako se esipilkottu proteiini jotenkin tavallista nopeammin mahalaukusta sinne ohutsuoleen, jossa se imeytyminen sitten tapahtuu? Epäilen. Mahassahan se tavallinen proteiini (esim. maito) pilkotaan, josta se siirtyy jatkokäsittelyyn ohutsuoleen (osia siitä pilkotaan edelleen). Ja onko tälläkään oikeasti merkitystä käytännössä?

Sloupissakin mainitussa Journal of the International
Society of Sports Nutrition - lehden tuloksia on verrattu käytäntöön, ei laboratoriolosuhteissa tehtyihin imeytymisiin.

"Tyypillistä on, että ravintolisien avulla aineenvaihdunnassa saadaan aikaan muutoksia, jotka teoriassa voisivat olla urheilijalle hyödyllisiä. Teoriatason hyödyt eivät välttämättä käänny käytännön eduiksi."

Henkilökohtaisesti näiden tuotteiden mainonassa hiertää se, että niitä markkinoidaan ihmeaineina. Mielestäni huomio kannattaisi kiinnittää mössöjen sijasta monipuoliseen ravintoon ja laadukkaaseen treenaamiseen. Vai toisinpäin?

Paavo

Jolli kirjoitti...

Sloupissa esitetty linkki vertaa maitoproteiinia sisältävää "palkkaria" sokerilitkuihin, mikä tietenkin kääntää edun maidolle ihan oikein. Kauan sitten on jo osoitettu, että proteiini hiilarin kanssa on hyödyksi treenin jälkeen, mutta toi olettaa, ettei sokerilitkua juoneet söisi protskuja ollenkaan treenin perään. Tää on voimailupiireissä ollut tiedossa jo n. 5v ennenkuin muualla urheiluteksteissä asia tiedostettiin, mikä on kummaa.

Ruoan proteiinit hajoaa entsymaattisesti aminohapoiksi ruoansulatuskanavassa. Suurin osa proteiinien ruoansulatuksesta tapahtuu ohutsuolessa, jossa aminohapot myös imeytyvät. Eli niiden siis pitää päästä mahasta eteenpäin eka. Noinhan se menee.

Onhan noita imeytymisnopeuksia tutkittu, vaikken mä valitettavasti kerää tutkimuksista kirjastoa itelleni.

Ihan sokeriliuoksienkin väkevyydellä on eroa imeytymisen suhteen ja liian väkevä jää lillumaan mahaan pidemmäksi aikaa kuin isotonisempi n. 3% litku. Esipilkotuilla proteiineilla on osoitettu jopa nopeempia mahalaukusta etenemisiä kuin tolla laimeella sokeriliuoksella, mikä siis jatkaa matkaansa mahasta nopeemmin kuin vesi.

Se, onko tunneilla merkitystä on jokasen oma asia. Periaatteessa kuitenkin on. Jos kerran käyttää palautumisjuomaa, voihan se olla kunnollistakin. 1kg hyvää tavaraa maksaa ~25€. Joka tapauksessa pelkkä hiilari treenin jälkeen ei riitä purkamaan katabolista tilaa. Tutkimuksissa on osotettu myös pelkän heraproteiinin lisäävän proteiinisynteesiä, jos sitä otetaan treenin aikana.

Mä en ite markkinoi mitään, mutta oon ollut voimaharjoittelun kentällä mukana yli 20v hyvin aktiivisesti sekä treenaamassa että valmentajana. Se kenttä yleensä kulkee ravinnossa edellä verrattuna muuhun urheiluun, vaikka kaikenlaista huuhaatakin joka puolelta markkinoidaan tietenkin. Kuitenkin tutkimukset perustuu aina johonkin ja yleensä ne liitetään käytäntöön, kuten "vaikutukset harjoittelussa".

Ite en usko mihinkään "ihmeaineisiin", vaan fiksuun ravintoon ja treenaamiseen. Jos kuitenkin mun pitäs nimetä normaaliruuan lisäksi 3 parasta juttua urheilulisäravinteista, ne olis vahva vitamiini- ja mineraalivalmiste, palautumisjuoma ja laadukas lisäproteiini. Jälkimmäinen koskee ehdottomasti myös kestävyysurheilijoita.

Jolli kirjoitti...

Tällanen vielä noista haaraketjusista aminohapoista (BCAA), joita on paljon herassa.

Since the 1980's there has been high interest in branched-chain amino acids (BCAA) by sports nutrition scientists. The metabolism of BCAA is involved in some specific biochemical muscle processes and many studies have been carried out to understand whether sports performance can be enhanced by a BCAA supplementation.

However, many of these researches have failed to confirm this hypothesis. Thus, in recent years investigators have changed their research target and focused on the effects of BCAA on the muscle protein matrix and the immune system.

Data show that BCAA supplementation before and after exercise has beneficial effects for decreasing exercise-induced muscle damage and promoting muscle-protein synthesis. Muscle damage develops delayed onset muscle soreness: a syndrome that occurs 24-48 h after intensive physical activity that can inhibit athletic performance.

Other recent works indicate that BCAA supplementation recovers peripheral blood mononuclear cell proliferation in response to mitogens after a long distance intense exercise, as well as plasma glutamine concentration. The BCAA also modifies the pattern of exercise-related cytokine production, leading to a diversion of the lymphocyte immune response towards a Th1 type.

According to these findings, it is possible to consider the BCAA as a useful supplement for muscle recovery and immune regulation for sports events.

Hyvä palkkari sisältää noita paljon ja juurikin noiden ollessa esipilkottuja se neste mahasta etenee valoa nopeemmin eteenpäin :)

Anonyymi kirjoitti...

Jep, kiitoksia vastauksesta. Valovuosista ei käsittääkseni kuitenkaan ole kyse, eikä edes tunneista. Mutta niinkuin tietänet on tuo agribisness ja -tutkimus rahoituksella pitkälle ohjattua. Koulukuntia on useita ja tutkimuksia on tehty tuhansia. Jokaiselle löytyy jotakin.
Harmi vain, että tuolla voimapuolella ja voimailulla on sellainen maine kuin on. Ravntotietämystä löytyy ja muitakin keinoja. Vaikea ottaa tosissaan. Vähän sama uskottavuusongelma, kuin ammattipyöräilyllä tai Suomen hiihdolla. Terveiset Ilkalle ja Markulle..:) Pakko oli provosoida. Vaikka ei ole kokemusta valmentamisesta niin ammatin puolesta olen opiskellut fysiologiaa ja ravintofysiologiaa;) Ja treenannutkin olen ainakin omasta mielestä ihan onnistuneesti.

Paavo

Anonyymi kirjoitti...

Ja vielä. Tiedän toki, että lisäravinteista voi olla tietyissä tapauksissa hyötyä. Mutta se mikä tässä (lisäravinne jaappauksessa) huvittaa on se, että 98% niiden käyttäjistä ei näillä mössöillä ole juurikaan merkitystä. Tai niillä sitten koitetaan peitellä puutteellista ruokavaliota. Toisaalta onhan se paketti meisselin makuista pirtelö helppo ottaa mukaan.

Huomio pitäisi ehkä suunnata elämäntapoihin, ruokaan ja treenamiseen. Jokainen laittakoon rahansa mihin huvittaa, onneksi meillä internetyhteisössä ja länsimaissa yleensäkin on vahva itsemääräämisoikeus. Loppu. Out.

Jolli kirjoitti...

Provosoinnit johtuu usein myös stereotypioista ja tietämättömyydestä. Voimailu on aika laaja alue.

Noissa tutkimuksissa nyt aika harvoin on kyse jonkun firman rahoittamista tutkimuksista, jos ne päätyy arvostettuihin tiedejulkaisuihin. Ihan eri sitten jotku höpöhöpölehdet tms.

Imeytymisissä voi hyvinkin olla kyse nimenomaan tunneista, sillä maitoproteiinin imeytymisen nopeus ja täydellisyys ei niin kovin paljoa aina pisteitä saa.

Mutta noinhan se menee, että jotkut syö sen Mäkkäritohjon joka päivä ja olettaa, että joku taikajuoma korjaa kaiken :)

Eli treenaamaan vaan, kunhan flunssat saa tartutettua muihin :)

Anonyymi kirjoitti...

Stereotypioistapa hyvinkin. Ei tämä ollut hyökkäys ketään kohtaan hlökohtaisesti, eikä mitään lajia kohtaan. Ja tiedelehdissä julkaistut tutkimukset on ok. Provo kohdistuikin vain noihin yleisiin mielipiteisiin ja stereotypioihin.

Valitettava tosiasia kuitenkin on (mm. poliisin arvio), että meilläkin suurin osa dopingin käyttäjistä on tavallisia kuntoilijoita. Tyypillinen käyttäjä on punttia harrastava kaveri.

Anna mulle se flunssa, saat vaihtarina rikkinäisen sormen.

Nyt nationalismia uudentamaan.


P

Anonyymi kirjoitti...

Hei, mut miksei kukaan tarttunu tohon hortziin? :)

Anonyymi kirjoitti...

Olisikohan horzista hyötyä kiipeilyssä?

Jolli kirjoitti...

Heh, paha paha kuitti toi sormi! Toivottavasti paranee nopeesti kuin dipeptidit jyrähtää ohutsuoleen :) Huomattavan ikäviä tollaset... mutta en siis vaihda täl kertaa, kun ei tästä flunssasta taida ihan taudiksi asti olla...

Anonyymi kirjoitti...

...johtuu ehkä siitä, että nuo hortzit on kiipeilypiireissä vähän hys,hys juttu. Kaikkihan tietää, ettei 8a:ta voi ilman kunnon nappisettiä kiivetä.

Nim: Saatan kuolla nuorena, mutta tarvitaanpahan ainakin iso arkku

Anonyymi kirjoitti...

Kyllähän se niin on että jos ei hortzista oo hyötyä niin mistä sitten :)

Vinkkinä sormivammaiselle voisi sanoa, että kunnon kasvuhortzikuurilla korjaantuu nopeasti sekin ongelma, kaupanpäälle paranee näkökin (saatika sitten ulkonäkö)!

Anonyymi kirjoitti...

Pitääkö paikkaansa, että MTK:lla on uusi vahvistus Suomen kiipeilylle. Horst, jolla kohtuulliset punttitulokset? Ensi kesänä on kuuleman mukaan kumma, jos ei pauku kaikki Suomen 8:n reitit köydellä ja boulderilla. Ensi talvena menee kaikki Mikstareitit kynsillä. Näin kuiskitaan?

Kaveri sekoittaa palautumisjuomansa MAITOON? Kuinka vahva olisikaan, jos käyttäisi hortzia.....


Jake.

Anonyymi kirjoitti...

En oikein jaksa uskoa, että tuon näköisiä jäbiä ihan puhtain jauhoin syntyy, tahi kasvaa. Pikkuisen epäilyttää, kun MTK:n Lahdenkin edustajat on astetta raamikkaampia sällejä.

Kandee ehkä funtsii, että ei varmaan oo pitkän päälle kovin terveellistä käyttää mitään lisäravinteita...

Anonyymi kirjoitti...

Dorkat. Miksi syödä oikeaa ruokaa, kun kaiken voi saada synteettisenä ja erikseen. Oikealla ruualla ei elä erkkikään. Sitäpaitsi kenellä on aikaa käydä kaupassa ja laittaa ruokaa? Netistä voi samalla tilata proteiinimössöt ja muut hortsit kun surffailee kiipeilysivuilla. Se on paskapuhetta, että länsimaalainen ruokavalio aiheuttaisi syöpää ja elintasosairauksia. Lisäaineilla tukkakin kasvaa paremmin. On silkkaa sattumaa, kun kiinalaiset, intialaiset ja japanilaiset on sairastununeet siirtyessään länkkärielämään ja ruokaan. Kyllä elintarviketeollisuus ja markkinamiehet tietää, mikä on ihmislapselle hyvästä. Oikea ruoka sucks. Ja luomuruoka se vasta syvältä onkin. Viherpiipertäjien vikinää. Vapauttakaa kanat. Vähän sama juttu punttisalilla. Miksi tehdä penkkipunnerrusta, kun rintalihakset ja ojentajat voi treenata erikseen laitteissa. Ja vielä kun nappaa hortsia, niin VOT. Hyvää jälkeä.