Kiipeilyvuosi 2017

Loppuvuodesta on tapana niputtaa kiipeilysuoritteita kasaan ilman sen kummempaa logiikkaa. Tahi logiikka on henkilökohtainen arvio mieleen painuneista kiipeilysuoritteista. Perinteisesti tarjolla on ollut pullakahveja kategorioissa mainituille atleeteille, mutta nokitetaan sitä munkkikahveiksi Kustavin talouskaupalla. Edellytys toki on, että siellä sitten myös kiivetään :-)



Trädi/ Bigwall
21 kp, 5.11c "tight hands off the Spire". @
Adrian "Eetu" Pollard toteutti suomalaisen kiipeilykansan pitkäaikaisen haaveen ja kiipesi El Capitanin vapaasti. Reittinä seinän yksi klassikoista "Freerider". Vaikeutta kyseisellä reitillä on 7c+:n verran, mutta tokihan tuo numero ei kerro kokonaiskuvaa vaikeudesta. Bigwall-kiipeily on kuitenkin kokonaisuus montaa eri osa-aluetta (fyysinen- ja tekninen vaikeus, kamojen haulaaminen, logistiikka veden ja ruoan kanssa...). Kokonaisrasitus muodostuukin siis kombinaatiosta, eikä pelkästään vaikeimmasta köydenpituudesta. Eetu ja hänen luotettu aisaparinsa Olli Koiso-Kanttila olivat käyneet reittiä jo aiemmin testailemassa, mutta varsinaisen lähetyksen aika oli vasta nyt lokakuussa. Parivaljakko suoritti varsinaisen rykäyksen minimivarustuksella (ilman porteledgeä) ja huomionarvoista oli myös se, että omat kamat kulkivat mukana (vedet mukaanlukien) koko suorituksen. Osa köysistöistä käy laskeutumassa esimerkiksi vesiä ledgeille jo etukäteen...

Knoppitietona kyseisestä kiipeilevästä perheenisästä voinee mainita toisen harrastuksen, elikkäs tiskijukan hommat. Näissä suoritteissa herra käyttää artistinimeä DJ Untza. Keikat soitetaan huhun mukaan varustuksessa, johon kuuluu vain untuvatakki ja toisen jalan crocksi...



Emma Träditsirpula Karjalainen ja Liisa Revontulia Peltonen pitivät kauniimman sukupuolen mainetta yllä kellistäen samaisessa Yosemiten -kansallispuiston laaksossa Washington Columnin (5.8 C1). Parivaljakko kiipesi reitin päivässä, vaikka yleensä köysistöt kiipeävät sen kahdessa päivässä. Ainoaksi merkittävämmäksi haasteeksi nousi haikki takaisin. Koska voimia oli topissa ollut reippaasti, päättivät neidot valita pidemmän, mutta turvallisemman reitin alas. Lopputulema oli ollut 9 tunnin kärsimysnäytelmä. Mutta sehän vain lisää muistoja elämän arkkuun...


Boulderointi


King of Sting from Osmo Aspi on Vimeo.

Osmo Aspin ensinousema King of Sting 8B+ nousee itselle boulderoinnin osalta vuoden 2017 merkittävimmäksi boulderointimerkkipaaluksi. Toki Nalle Hukkataival avasi Rocklandseille mahtavan näköisen Finnish Line -reitin ja Gullstenin Andy ensinousi Sipooseen Gravitational Wave 8B+ (C?) reitin sekä toistonousi Nallen Cirkus Elephant Syndromen 8B+. Kyseiset kaverit ovat kuitenkin ammattiurheilijoita, kun taasen Osmo on luokanopettaja ja perheenisä. Merkittävää kyseisen atleetin osalta on positiivisen latauksen kanavoiminen kiipeilyprosessiin. Monasti väki viskoo mankkapusseja ja varmistajia pitkin puskia, mutta Osmon osalta prosessi on pääasiassa hymyn  karehtimaa hyvää auraa. Haastattelu.

Ensinousu
Esko Hautanen. Remember the Flame 8a+, Halsvuori @Jussi Salojärvi
Esko Hautasen ensinousema Remember the Flame 8a+ on merkittävä reitin hienouden, vaikeuden ja dedikoitumisen vuoksi. Yleensäkin sporttiensinousuja syntyy valitettavan vähän ja vielä harvemmin yleisesti tunnetuille kallioille. Tämän reitin ensinousu vaati jopa Eskolta hieman paneutumista. Herran pihalleen rakentaman autotallin harjakorkeuden määräsi uljaan boardin korkeus ja sitä herra uskollisesti viime talvena kurittikin. Jälleen kerran tuli todistettua myös se, että elämän ruuhkavuodet pienten lasten vanhempana eivät välttämäti tarkoita sosiaalista, tahi harrastuksellista itsemurhaa. Esko ainakin treenasi napakampia ja lyhyempiä treenejä laitettuaan jälkikasvun nukkumaan. Lopputulema oli ainakin kunnon puolesta ilmeisen toimiva. Ensinousun jälkeen  perheenisä paukuttelikin pitkin kautta kallioille päästessään kaseja sekä Suomessa, että ulkomailla. Haastattelu.


Jääkiipeily/ Miksta
Enni Bertling ja Kyperpunk M10+ @Tapio Alhonsuo
Enni Bertlingin jääkiipeily/ mikstailukausi 2017 oli aikamoista ilotulitusta. Talvella perheenäiti osallistui jääkiipeilyn Maailman- ja Euroopancuppiin hyvällä menestyksellä. Koreassa finaalipaikka ja Maailmancupin leadissa kokonaissijoitus 10.! Myös luonnossa kunto oli kohdillaan. Keväällä ensimmäinen naisnousu Alhonsuon Tapsan klassikkoon Kyperpunk M10+ ja syksyllä Muurlassa ensinousu Harmoniaan M9+. Kauden viimeisteli sisäkiipeilyn osalta vaikeuskiipeilyn SM-kulta 2017.

Juniori 
Veikka kruisailemassa Kalakukkobouldereiden finaalissa @Samuli Räikkönen
Veikka Volotisen valinta vuoden 2017 junioriksi on kombinaatio kisailua ja ulkokiipeilyä. Juniorikiipeilijät tarjoilivat vuonna 2017 mahtavia suoritteita kauttaaltaan. Boulderin SM-kisoissa Laura Loikas huudatti urmakkailla suorituksillaan katsojia ja kuuluttajia ja Heta Mattila jatkoi samaa rataa voittaessaan Tapanilassa PM-kultaa. Ulkokiipeilyssä sykähdyttäviä hetkiä tarjoili muun muassa Tapanilan Erän väkivahva juniori Joonas Salmi Ahvenanmaan retkellä kiivettyään klassikko Dodon 7C.

Veikan lista on kuitenkin varsin tyhjentävä. Boulder PM-kulta keväällä ja SM-kulta syksyllä.  Talven tullessa lihasten lesodius olikin jo esimerkiksi Kalakukkobouldereiden finaalissa kisaamassa aikuisten sarjassa. Ulkonakin siirryttiin tanakasti kahdeksanteen vaikeusasteeseen jo keväällä Remosen Jussin Keljonkangas -klassikko Marvinilla 8A. Syksymmällä paukkui vielä tiukemmin ja nuorukainen teki oman nousunsa toiseen Jyväskylä -klassikkoon, Marko Kaukon Syyshämärä assikseen 8A+. Veikan ja muiden vahvojen junnujen edesottamuksia voi seurata instagramissa @youthclimbingteamfinland.

Urheilukiipeily
Anna viettämässä laatuaikaa Olianassa. @Matty Hong
Anna Laitinen pitää Suomen urheilukiipeilyvaltikkaa edelleen tiukassa otteessa, vaikka Maria Skyttä sekä Samuel Hammer tällä kaudella saavuttivatkin neitoa tiukoin ilmein. Mariahan saittasi elämänsä ensimmäiset kahdeksannen vaikeusasteen reitit Etelä-Euroopassa ja kasit alkoivat paukkua myös Suomessakin, kiitos boulderointitreenin.

Annan kausi piti sisällään valitettavia haasteita, muun muassa nilkan muljahtamisen keväällä. Tikkilista on kuitenkin vaikuttava pitäen sisällään tiukkoja kaseja sekä Euroopassa, että Amerikan mantereella. Maininnan arvoisia reittejä: Joe Blau 8c+ Oliana/ Espanja, Waka Flocka 8c Rifle/ USA, Kale Borroka 8b+ Siurana/ Espanja ja Thanatopsis 8b+ RRG/ USA. Itse en olisi pystynyt parempaan.

Comeback
Pamu krimppailee Green Mamballa 8A+ Etelä-Afrikassa. @Timo Junttila
Samuel Hammerin lähivuodet ovat olleet aikamoista painia sairastelukierteessä, mutta kevään/ kesän 2017 aikana tunnelin päässä alkoi näkyä valoa. Kesän retki Etelä-Afrikkaan olikin jo aikamoista ilotulitusta ja nahkaprobleemista huolimatta tikkilistalle tuli kymmeniä reittejä seitsemännessä ja kahdeksannessa vaikeusasteessa. Kotimaassa nuorukainen käytti keli-ikkunat syksyllä hyödykseen ja kellisti nopeassa tahdissa reitit: Hypergravity 8B, Armoton 8B ja Globalist 8B+. Joulukuun retki Siuranaan oli myös menestys, vaikka köysitreeniä ei ennen tuota reissua tullutkaan tehtyä. 8b:t taittuivat järjestään tokalla yrkällä, kuten myös Cronica Profunda 8b+. Kesän 2017 sykähdyttävimpiä kiipeilyhetkiä itselle oli kuitenkin syksyn 2017 boulderkisojen finaali, johon kyseinen velikultakin pääsi pitkästä aikaa. Finaaliin pääsy ei ollut niinkään oleellista, vaan se ilme kun kiipeily on taas pitkästä aikaa kivaa. PS: Kyseistä kuvaa lienee photoshopattu hiukan lisäämällä lihaksia...

Kuivia kelejä vuodelle 2018!

Share on Google Plus

About minaattori

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 kommenttia :