Desert Island Climbs, old school: Peter Hammer #1 Yoshi

Peter Hammer on yksi suomalaisen kiipeilyn pioneereja ja eteenpäin viejiä monella tapaa. Kallioiden kehittämistyössä Pete on ollut tiiviisti mukana muun muassa Kleverin, Falkkareiden, Piccalan ja Mustavuoren kohdalla. Tiukka historia bisnesmaailmasta onkin antanut Petelle kykyä neuvotella kallioiden käyttöön liittyvistä kysymyksistä hankalissakin paikoissa. Kuitenkin vielä merkittävämmät  meriitit löytyvät sisäkiipeilyn osalta. Peten ja Suihkosen Henkan kiipeilyrakkauden hedelmä Kiipeilyareena siirsi suomalaisen sporttisen sisäkiipeilyn kerralla 2000-luvulle ja tuolla kehitystyölle ei tällä hetkellä tunnu löytyvän stoppia. Herralla on puoli vuosisataa jo mittarissa, mutta kiipeily sujuu paremmin kuin ikinä. Tämä seikka on toiminut itselle inspiraationa ja varmistuksena siitä, että vielä ei ole aika lyödä valjaita naulaan (ellei takki käänny ja moodi vaihdu boulderointiin).


Pete boulderoimassa Itävallassa @Antti Liukkonen

1. Yoshi, 7b+. Piccala, Siuntio.

Yoshi on Super Marion ohella ensimmäinen kovempi köysiensinousuni 90-luvun lopulta. Kummatkin reitit sijaitsevat Piccalan kalliolla Siuntiossa. Hännisen Tuomas löysi kallion ja työsti Super Mariota. Tuomas otti työstön aikana pannut reitin yläosasta ja mursi nilkkansa, jonka jälkeen hän antoi mulle luvan kiivetä se pois. Ensinousun tein vuonna -97. Kallion kivenlaatuhan on poikkeuksellista suomikiipeilyä, koska kallio on vedenhiomaa graniittia ja tästä syystä kivenlatu on erittäin smoothia aikaansaaden varsin teknisiä, mutta samalla voimallisiä sekvenssejä.


Pete kiipeämässä Utopiaa 7b+, Piccalassa. @Rami Haakana


Super Marion noustuani etsin kalliolta uusia linjoja ja testailinkin Super Marion suoraa versiota suoraan katon yli. Kattoboulderi suorassa versiossa oli kuitenkin aivan liian vaikea (nykyään Pamun ensinousema Hypermario 7c+/8a). Laitoin katon vasemmalle puolelle ankkurin ja etsiskelin linjaa lähes otteettomasta feissistä. Aloin kuitenkin työstämään linjaa. Alku on sama 7a, kuin Super Mariossakin, jonka jälkeen on kohtuu hyvä resti. Hyvän levon jälkeen profiili jyrkkenee neljän metrin ajaksi suht hyvillä otteilla, mutta muuvit ovat raskaita. Tämän jälkeen seuraa kruksisekvenssi katon alla. Katon alta en ylettänyt vasemmalla olevaan kohtuu hyvään listaan. -97 syksyllä hiffasin, että kattoa vasten saa hartiajamin, jonka avulla pääsee hivuttautumaan vasemmalle päin. Hivuttautuminen onnistuu sen vuoksi, että jalitsut ovat suht hyviä. Kruksin muuvit meni yksittäisinä muuveina syksyllä, mutta linkkauksesta ei ollut vielä tietoa. Tässä vaiheessa olin työstellyt reittiä n. 7-8 sessiota. 

Talven treeni sujui hyvin ja sain kiivettyä Vihdissä ekan 7b:ni (Zulun) ja ajattelin mennä testaamaan projektia uudella innolla. Parin session jälkeen kruksipätkään löytyikin oikeat asennot ja aloin uskoa, että reitti on kiivettävissä. Pyykösen Olli oli varmistamassa ja kehotti ottamaan seuraavalla kerralla liidejä. Olin itse hiukka skeptinen, sillä projekti oli mennyt vasta neljässä viidessä osassa. Seuraavalla kerralla tulin kalliolle Kurrun Villen kanssa ja päätin joka tapauksessa testata miten monessa osassa se menisi liidinä. Alkuosa on hyvin varmistettavaa trädiä ja yläosassa on haka ja neljä pulttia, joten liidityöstelykin olisi turvallista. Ville koitti Bingoklubia ja valitti lähmerökeliä. Itsestä keli tuntui kuitenkin ihan ok:lle, joten otin liidin. Ekassa levossa olin ihmeissäni, kun en ollut yhtään pumpussa. Kruksissa mokasin parissa kohtaa, unohdin poketin ja jouduin pakittelemaan takaisin hartiajamiin. Pääsin kuitenkin vasemmalle listaan, jonka jälkeen on pari tosi vaikeaa muuvia erittäin hintsuilla jalitsuilla. Loppuosassa on hyvä underin jossa voi hiukka mankkailla ja valmistautua vikoihin kymmeneen muuviin. Ankkurilla en ollut käytännössä ollenkaan pumpussa ja pohdiskelinkin että eihän se voi olla kuin ehkä 7a+. Alas laskeuduttuani istuskelin alhaalla tyytyväisenä ja olin hämmentynyt, kun kädet iskivät hirveään pumppuun maassa istuessa. Hämmentävää on myös se, etten ole reittiä sittemmin päässyt enää koskaan ja oikea greidi lienee lähempänä 7c:tä. Tai kuten Sami Koponen sanoi ”Vanha kunnon 7b+”.


Joka tapauksessa kyseessä oli varmasti top-3 kiipeilypäivä minun osaltani ikinä.
Share on Google Plus

About minaattori

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 kommenttia :