Desert Island Climbs, High School: Juho Knuuttila #1 Predator

Juho Knuuttila liittyy MTK-possejen saarelle omilla reitellään. Juho on nuoremman polven vuoristokaurisposse, joka on suhteellisen nopeaan tahtiin tikannut reittejä kokeneiden jermujen (Tatu Autio, Ode Siivonen...) jalanjäljissä. Viime kaudella tikkilistalta löytyy muun muassa Eigerin legendaarinen pohjoisseinä, joten kahdenkymmenen ikään nähden nuorukainen on jo ehtinyt touhuta. mukavasti. Toki listalta löytyy myös perus-Blancit ja yli 7000m huippujakin. Alla oleva kertomus valottaa kuitenkin hieman herran tulevaisuuden visiointia. vuorikiipeilynkin saralta. Kesä Juholta kuluu Alpeilla Chamonixin maisemissa, joten saamme varmasti seurata edesottamuksia lisää vuoden aikana.

1. Predator, 6c

Predator, Itä-Suomalainen sporttihelmi. 

Jos pitäisi valita yksi sporttireitti Suomesta – olisi se Simpeleen Haukkavuoren Predator. Poikkeuksellisen monipuolista otekiipeilyä sisältävää reittiä uskaltaa hehkuttaa välittömäksi klassikoksi. Mies reitin takana on tietenkin Haukkavuorta kärsivällisesti kehittänyt vuorikauris Tatu Autio.

Tarina Predatorin kohtaamiseen alkoi  jo vuosi sitten kevättalvella, kun olin päätynyt alpinistille kaikkein epätodennäköisimpään paikkaan –  Saint Legeriin. Hänkkäävä tufakiipeily aivan liian kuumassa kelissä ei varsinaisesti muodostunut suosikikseni, mutta jokin ilmeisesti kliksahti päässä tuolla reissulla, johtui se sitten aivojen lämpöhalvauksesta tai kiipeilyparini Juhan vakuuttavasta sporttikiipeilyn hyötyjen kertaamisesta. Kun pääsin takaisin Suomeen, päätin  suunnata fokuksen tekniseen alppikiipeilyyn isojen vuorien kävelyn sijaan. Ja sehän tarkoitti kaltsihommiin panostamista aivan uudella tasolla. Faktahan on se, että mitä kovempaa kiipeät sporttia, sitä laajempi reservi sinulla on moderneille alppireiteille, joilla kiivetään vaikeaa kalliota, draikkaa ja jäätä (esim. M8, 7a, WI6).
Eräänä toukokuisena aamuna oltiin taas kerran ajeltu Haukkikselle hyvän kiipeilyn toivossa. Suunnitelmissa oli kiivetä projektointipäivän päätteeksi Predator, josta ei löytynyt vielä yhtään logimerkintää 27cragsistä. Ennakko-odotuksia ei ollut. Silmiin pisti lähinnä alun reipas pulttiväli ja mielenkiintoiselta näyttävä katon ohitus reitin loppuvaiheilla.

On-sight yrkällä hymy levisi kasvoille. Kiipeilyhän oli helvetin hauskaa! Mukavia otteita ja monipuolista liikkumista. Suomalaiselle graniitille tyypillisestä krimppiviidakosta ei ollut tietoakaan. Pultitkin oli juuri siellä missä niitä tarvittiin. Omasta mielestäni alun väljä pulttaus tuo pienen lisämausteensa reitille positiivisessa mielessä. En itsekkään ole pultti/metri ralliratojen ystävä.
Olin jo varma saitista, mutta klassisesti sen seurauksena keskittyminen pääsi herpaantumaan. Lyhyen köydessä roikkumisen jälkeen tsekkasin reitin ankkurille asti. Toinen yritys jäikin lopulta seuraavaan aamuun, jolloin kiipesin linjan lämpäksi.

Juho kasaamassa reserviä koviin vuorinousuihin.

Reitti kiipeää tasaisen nätisti, vienosti vasemmalle kaartaen.  Varsinkin katon alapuolinen hand-traverse tuntuu ilmavalta, vaikka ollaankin släbillä. Predator jakaa viimeisen pulttinsa ja katon yläpuolella olevan ankkurin viereisen 4.20:n (7a+) kanssa.  Mutta ei reitistä sen enempää, jokainen menkööt kokemaan sen itse!


En olisi uskonut, mutta Predatorin jälkeen olin niin fiilisissä, että asetin sporttikiipeilyyn samalla tavalla tavoitteet kuin vuorillekkin.  Luulenpa, että aurinkoisena maaliskuun päivänä voi Haukkavuorelta bongata allekirjoittaneen rimpuilemasta joillakin ikuisuusprojekteista.

Juhoa sponsoroivat seuraavat tahot:

Imatran Kaupunki
Lowa
Gloryfy
Sigg

Herran edesottamuksia voi seurata myös sosiaalisessa mediassa:
Instagram
Facebook

Share on Google Plus

About minaattori

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 kommenttia :