VOEMA, kiipeilyä Savon sydämmessä

Kevät 2013. Savon kiipeilyn edelläkävijä Sami Romppainen ja Savolaistunut Sampsa Aronen ottivat uskaliaan askeleen ja perustivat Savon kakkoskaupunkiin Kuopioon boulderkeskuskuksen nimeltään VOEMA. Vuodenaika ei ehkä ole sisäkiipeilypaikan perustamiseen kaikkein otollisin, innokkaiden kapuilun harrastajien päästyä talven jäljiltä pihalle kuin mullikat. Joka tapauksessa pitää muistaa Virtasen Eeron viisaus treenaamiseen liittyen "Jos et treenaa tänään, ei tule treenattua huomennakaaan". Sama pätenee muihinkin rohkeisiin askeliin ihmisen elossa. Koska matkaa ei Mikkelin ja Kuopion välillä ole montaakaan sataa kilometriä, on MTK:n osastokin ehtinyt piipahtaa VOEMASSA jo joitain kertoja. Seuraavassa testiryhmämme arvio paikasta (ryhmän jäsenet: Mies, n. 40v innokas, vaikkakaan ei lahjakas ja nuorukainen 12v pursuten intoa):

Sijainti

Helppo löytää, ajo-ohjeet helppolukuiset ja selkeät. Paikoitustilaa riittävästi (ainakin vielä). Miljöö sama, kuin boulderhalleissa perinteisesti, eli keskellä teollisuushalleja yms. Hyvä puoli, että sijainti on Mikkelin tällä puolen...

Pukuhuoneet ja sosiaaliset tilat

Pojilla oli ilmeisesti sattunut olemaan tuuria tilaa valitessa, sillä pukuhuoneet ja suihkut oli mestassa jo valmiina. Sosiaaliset tilat ovat ainakin testiryhmän paikalla piipahtaessa olleet siistit ja kaappeja yms. on ollut tarpeeksi. Itse kiipeilytilassa on myös perinteiseen tyyliin sohvat ja tarvittava määrä kiipeily...grafiaa, elikkäs lehtiä yms.

Henkilökunta

Savolaiset ovat leppoisia ja Sampsakin alkaa olla jo tarpeeksi savolainen. Vaikka yrittäjien veri ei ehkä ihan MTK:n peruslinjaa "Vapaus, Veljeys ja Tasa-arvous" enää noudatakaan, niin kyllä siellä sisällä varmaan työläisen punainen veri vielä virtaa...

Seinäprofiilit

Seinien profiilit tuntuvat paranevan halli hallilta. Tokihan tämä on aivan loogista kehityskäyrää. Pojat tekivät seinää suuressa määrin itse ja onnekseen saivat palkattua pääpuuhamieheksi Rakennusmestari Teemu Ojalan. Kyseistä herran rakennustaitoja on kuvattu mm. seuraavasti "Ojalan palkkaamalla saa kolmen miehen työt yhden hinnalla". Ilmeisesti oli pitänyt paikkansa ja työn jälkikin on nopeudesta huolimatta erinomaista. Kisaseinässä (n. 15m leveä, oikea laita pystyä, josta profiili jyrkkenee tasaisesti vasemmalle mennessä) ei paljon suoria kulmia näy. Tämä saa aikaan ulkokiipeilyfiiliksen, joka ei todellakaan ole huono asia ei. Tilan toisella puolella löytyy pystympää ja släbiä, sekä hieno tattimuoto, jonka päälle voi itsensä hylkeillä, jos kykenee. Samaan tilaan on mahtunut myös n, kymppimetrinen köysiseinä, jossa voi jumpata suomikiipeilyn korkuista voimakestävyyssettiä.

Testiryhmämme nuoremman kokelaan suosikiksi nousi tattimuoto ja kisaseinän vasen, eli jyrkempi laita. Itse vanhana mantteleiden partaveitsenä miellyin myös tattiin, vaikka siltä meinasi pataan tullakin. Huippua VOEMAssa on se, että jopa släbimuodoille on loihdittu toinen toistaan kiinnostavampia probleemia.

Reitit

Jos pitää arvioida sitä, mikä erottaa VOEMAn muista boulderhalleista, niin se on reitit. Omistajat, sekä ilmeisesti muutkin reittien tekijät ovat ensisijaisesti ulkokiipeilijöitä ja se näkyy reiteissä. Reitit kiipeävät hyvin ja niihin sisältyy melko lailla aina jotain muutakin, kuin listasta vetämistä verisuoni päässä poksuen. Erinomaista on myös se, että helpommatkin reitit ovat todella hyviä. Vaikeus tulee näissäkin jostain muusta, kuin vain kahvojen välisistä loikista. Brutaaleita otteiden välisiä loikkimisiakin on, mutta onneksi aika vähän. Varsinkin ryhmämme lyhyempi jäsen arvosti suuresti sitä, että useilla reiteillä tyngempää varren omaaville reittien kiipeilyä oli mahdollistettu ruuvijalitsuilla, jolloin variaation mahdollisuus kasvaa huomattavasti. Toki tulevaisuus tulee näyttämään sen, miten limaiseksi reitit pääsevät, vai pestäänkö otteita tarpeeksi usein. Yksi omista suosikeistani oli "Holey Moley" -simulaattori, josta liitteenä olevassa kuvasarjassa on mustavalkoinen otos.

Yhteenveto

Kaikenkaikkiaan hyvää työtä. Toivotaan, että savolaiset löytävät hallin ja kävijöitä tulee tarpeeksi. Mikäli kesän mökkireissulla sataa, suosittelen visiittiä ehdottomasti. Vaikka miten haluaisi, niin sisäkiipeilyä ei kuitenkaan voi suositella ulkokiipeilyä korvaamaan. Toki hyvähänhän se on huudella täältä Kalymnokselta, jossa on kerrankin edes hiukkasen viileämpää. Huomenna Jurassic Parkkiin, jotta jaksaa juhannuksen jälkeen Suomen sateita ja itikoita...


Share on Google Plus

About minaattori

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 kommenttia :