Suomikiipeilyvideot 90-luvulta tähän päivään

Kiipeilyvideot ja tarinat ovat olleet itselle varsin merkittävä osa koko kiipeilyharrastusta. 90-luvulla 256-bittinen modeemi huusi hoosiannaa, kun sillä latasi Udinin videoita, jotka olivat lopulta ruudun keskellä postimerkin kokoisina ja niissä oli varmaan kahdeksan pikseliä. Viikonloppuretkien osalta kiipeilyn yliannokseen pääsi monasti esimerkiksi Jyväskylässä, jossa videoita killitettiin miehissä (ja naisissa ) päivän kiipeilyä kyllästämään. Oma kaihonsa oli tilata leffoja VHS- ja DVD-tallenteina, kunhan viimein sai luottokortin käyttöönsä. Varsinainen internet-aika muutti kiipeilytallenteiden ajan ja nykykameroilla on lähes joka toppahousun mahdollista saada aikaan ainakin välttävä betavideo. Kuitenkin näkisin, että hyvässä videotallenteessa kyse on muustakin,  kuin pelkästään hienosta linjasta ja lihasten leikistä kiven pinnalla. Joillain ihmisillä on kyky välittää tarina ja tunne paremmin kuin toisilla. Tässäpä muutama esimerkki pitkistä ja pätkistä kiipeilytallenteista joissa mielestäni ollaan tuohon pystytty. Yritin pysyä vain Suomi-tarinoissa, vaikkakin suomalaiset ovat loistavia pätkiä kuvailleet myös rajojemme ulkopuolella.

Elokuvat eivät ole millään muotoa parhausjärjestyksessä, koska kaikki ovat mainioita.


Köydettömät, Vesa Salonen
Monille 90-luvulla kiipeilyn aloittaneelle tämä on Real Thing -videon ohella SE juttu. Elokuva dokumentoi nimensä mukaisesti köydetöntä kiipeilyä Vesa Salosen ja Tomi Nytorpin tähdittämänä. Tomin osalta painopiste Nokian tiukoissa bouldereissa ja Vesa aiheuttaa sydämen tykytyksiä myös katsojalle klassisilla soolosuoritteillaan ympäri Suomen. Leffan lienee kuuluisinta antia on Vesan soolo Olhava-klassikkoon "Eklipsi, 6+". Kyseessä oli ilmeisimminkin reitin kolmas nousu. Itseä suorite jännittää aina sen nähdessä samalla tavalla, kuin Darth Vaderin saapuessa estradille Tähtien sodassa ensimmäistä kertaa.

Propsit: Iskevät musiikkivalinnat, Tomin karatehousut ja Vesan kärppämäiset liikkeet sillan alapuolisesta soolosta tipahdellessa.Voimasanat, Jani Lehtola
Voimasanat video toi kaikelle kansalle tietoiseksi Lehtolan Janin peräänantamattomuuden, fyysisen voiman ja sen, että kovalla työllä on mahdollisuus tehdä ihmeellisiä asioita. Kyseinen videopätkä sai aikanaan näkyvyyttä ulkomaita myöden, eikä syyttä. Janin vimeo-tililtä löytyy muitakin erinomaisen mainioita, mutta voimasanat nousee aina ensimmäisenä mieleen.

Propsit: Tarinan kaari, videokuvauksen laatu, näyttelijöiden värikäs kielellinen ilmaisu.


Voimasanat from Jani Lehtola on Vimeo.

Jatkot, Tommy Vänskä
Kun katsoin "Jatkot" taas uudelleen, en ole yhtään yllättyneempi siitä, että Tommy teki elokuvien teosta itselleen ammatin. Herralla on draaman tajua ja mukavaa taiteellista ilmaisukykyä jossa ei tarvita suuren suuria kikkailuja. 

Propsit: Suomikiipeilyelokuvan taimi, ammattimaisuus tuolloin vielä harrastelijaisuudessa. Yksittäisenä hetkenä "Henkien Kätkemä" -släbi.


Jatkot from Postponed on Vimeo.

Fail Compilation 8a, Ville Koskela
Peukaloläski -Koskela. Mahdollisesti Suomen vahvin (ja vähiten tunnettu) kiipeilevä lääkäri. Kyseinen video realisoi 2 minuutin ja 23 sekunnin aikana loistavasti kovan boulderin prosessoinnin. 

Propsit: Fail Compilation, iloinen meininki ja hyvä musiikkivalinta.


FailCompilation 8a from ville koskela on Vimeo.

The Night of - A Supplement to the Lappnor Project on Vimeo, Blue Kangoo films
Lappnor Project oli loistava leffa Tommyltä ja Villeltä. Häkellyttävää olikin, että tämä syksyllä julkaistu klippi ensinoususta ja Nallen haastattelusta pari tuntia suorituksen jälkeen sai niin väkevän vastaanoton kiipeilykansalta. Syynä lienee autenttisuus ja tunnelataus, joka paistaa herran kasvoilta vuosien työn jälkeen. Herra itsekin muistaakseni sanoo haastattelussa, että varsinaisesta suoritteesta ei jälkeenpäin muista juuri mitään. Sama koskee varmaankin tunnelatausta. Jälkeenpäin muistaa, että tunne oli vahva, mutta siihen ei pysty palaamaan. Siksipä sellaisia tunteita haluaa tavoitella uudelleen ja uudelleen...

Propsit: Ainutkertainen haastattelu ainutlaatuiselta kiipeilijältä, tunnelatauksen välittäminen.


The Night Of - A Supplement to The Lappnor Project from Blue Kangoo Films on Vimeo.

Arkipäivän anarkisti, Sami Romppainen
Tommyn tavoin Samilla on taiteellista silmää tehdä silmää miellyttävää tarinan kerrontaa. Tämän elokuvan osalta myös tähtien ulkomuoto ja miellyttävyys lisäävät pisteitä. Lehtolan Janin tavoin Samin vimeoprofiilista löytyy paljon katsottavaa, mutta jos kiipeily Suomen kiipeilyn mekassa, elikkäs Savossa kiinnostaa suosittelen Arkipäivän Anarkistia.

Propsit: Leppoisa savolainen meininki, sujuva jatkumo.


ARKIPÄIVÄN ANARKISTI from Sam1 on Vimeo.

King of Sting, Osmo Aspi
Peräänantamattomuus kuuluu oululaiseen verenperintöön ja Osmo Aspi on sen omaksunut enemmän kuin hyvin. Jos Voimasanat ja FailCompilation antoivat ymmärtää jotain kovasta työstä ja turhaumasta, niin King of Sting ei jää ainakaan pitkälle perään. Osmon osalta suosittelen katsomaan myös tykityksen nimeltään Kesähessu Jyskälässä.

Propsit: Supertiukkaa muuvailua, tarinan kaari ja leppoisa sankari. Yksittäisenä framena videon kannessakin kuvattu hetki...

King of Sting from Osmo Aspi on Vimeo.

Ups & Downs, Kelmiclimbing/ Olli Antikainen
Suomikiipeilyn Kelmi, Olli Antikainen on loistava kaveri tekemään videoita. Hänenkin osaltaan olisi voinut valita monesta eri vaihtoehdosta, mutta tämä kyseinen Ups&Downs on vain niin poikkeavan mainio, että se oli pakko valita. Jos joku on kuvannut kiipeilyä termillä Highest highs and lowest lows, niin kyseinen elokuva tekee sen visuaalisesti todeksi.

Propsit: Sympaattinen tähti, hyvä kuvaus, mainio tarina.


UPS & DOWNS from kelmi climbing on Vimeo.

Localist, Marko Kauko
Markolla on vantterien käsivarsien ohella myös visuaalista silmää ja teknistä kykyä kuvata hienoa kuvaa. Vuosien asuminen Englannissa jätti myös tahran sieluun tarinankerronnan osalta (englantilaisethan tekevät perinteisesti parhaat kiipeilyleffat) ja toivoisinkin herran aktivoituvan vielä nykyistä enemmän kiipeilyn dokumentointiin.


Localist from Marko Kauko on Vimeo.

Life Lines, Rami Valonen
Välillä kiipeilyelokuvasta oikein puhkuu hyvää mieltä ja Life Lines oli tästä mainio esimerkki. Liekö kyse rakkaudesta lajiin, Laurin koirasta vai hyvästä halkeamakiipeilystä? En tiedä. Joka kerta katsoessa tulee kuitenkin hyvä mieli. Herralla on ilmeisimminkin vielä isohko läjä julkaisematonta kuvamateriaalia leikkausta varten... Sitä odotellessa.

Propsit: Positiivinen fiilis, hyvä kombinaatio erilaisia kuvaustekniikoita, tarina ja mainiot tähdet.Corona, Kuutti Heikkilä/ Tapio Alhonsuo
Corona voitti hiljattain ensimmäisen palkintonsa action-elokuvana, eikä turhaan. Kuvan laatu on erinomaista ja tarinan kaari ehkäpä vielä mainiompaa. Kuutillakin on kesän ajalta ilmeisesti iso läjä kuvamateriaalia odottamassa leikkauspöydällä, joten talven aikana voimme odottaa jotain erinomaisen hienoa.

Propsit: Selostajan vakuuttavuus, kuvaus, maisemat, tarina.

Erikoismaininta: Loppulause "Mistä se nimi tulee, Corona? No sehän on se bisse!

Share on Google Plus

About minaattori

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 kommenttia :